ERDON Helyi hírek

2016.05.23. 14:25

Folytatná a szűrővizsgálatokat

Hétfőn az RMDSZ ideiglenes székházában sajtótájékoztatót tartott Huszár István polgármesterjelölt. Téma a családokat érintő elképzelései voltak. ECDL-bizonyítványt adna a diákoknak.

Hétfőn az RMDSZ ideiglenes székházában sajtótájékoztatót tartott Huszár István polgármesterjelölt. Téma a családokat érintő elképzelései voltak. ECDL-bizonyítványt adna a diákoknak.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Huszár István polgármesterjelölt arra hívta fel a figyelmet: az országos RMDSZ is elsőrendű prioritásnak tartja a magyar családok segítését, illetve a gyermekközpontúságot, ezeket a nemzetpolitikai törekvései közé sorolja, melyekre vonatkozóan egy határozatot is elfogadott a tavalyi, Kolozsváron megtartott 12. kongresszusán. Helyi szinten, még évekkel ezelőtt az RMDSZ-es javaslata nyomán indult be az a máig sikerrel zajló program, hogy a második osztályos gyerekeket tíz alkalommal úszni tanítják úgy, hogy kisbusz szállítja őket oda-vissza az uszodába. Ez napjainkban is működik, viszont az utóbbi négy évben már nem folytatódott az a szintén RMDSZ-kezdeményezés- és ezért ismét bevezetné-, hogy az első és ötödik osztályosok egészségügyi szűrésen vegyenek részt. (Vér-, széklet- és szemészeti vizsgálatok, hallásfelmérés, fogászati ellenőrzés). Ezeknek a vizsgálatoknak az volt a célja, hogy kiszűrjék, feltárják az egészségügyi problémákat, és esetenként a szakorvosok felé irányítsák a gyerekeket, a kivitelezéshez szükséges lépcsőfokokat pedig a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) az iskolaorvosokkal együttműködve dolgozta ki: a szülői beleegyezések kiküldése és a visszaigazolások összesítése, a tanintézetben dolgozó igazgatók és osztályfőnökök tájékoztatása, a gyerekek személyre szóló táblázata, osztályokra lebontva.

Harminc váradi tanintézetben tanuló 3614 elsős és ötödikes diákból 2489 tanuló vett részt ebben a programban, és az érdeklődés egyik évről a másikra nőtt. (2011-ben és 2012-ben ültették gyakorlatba). A hasznosságát ezen felül az is bizonyítja, hogy például a kilenc iskolában elvégzett szemvizsgálatok esetében a Dacia-iskolában 171 diák közül 31 találtak problémát, a Művészeti Líceumban 66-ból 9-nél, a Gojdu Főgimnáziumban 31-ből 3-nál, a Görög Katolikus Líceumnál 32-ből 2-nél, az Oltea Doamna-iskolában 126-ból 32-nél, a Schiller-iskolában 43-ból 20-nál, az Emanuel-líceumban 87-ből 11-nél, a Slavici-iskolában 78-ból 24-nél, míg az Alexandru Roman-iskolában 22-ből 3-nál.

ECDL-bizonyítvány

A polgármesterjelölt azt is javasolná, hogy a diáktanácsokkal egyeztetve az önkormányzat finanszírozza a számítógép-felhasználói ismereteket igazoló úgynevezett ECDL-bizonyítvány megszerzését a tizenegyedikes vagy tizenkettedikes diákok esetében. Számításai szerint ez nem terhelné meg túlságosan a költségvetést, hiszen körülbelül 550 lej/fő lenne.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!