ERDON Helyi hírek

2016.04.24. 17:28

Rákász Gergely orgonaestje

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Rákász Gergely magyarországi orgonaművész adott koncertet a nagyváradi vártemplomban szombaton este.

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Rákász Gergely magyarországi orgonaművész adott koncertet a nagyváradi vártemplomban szombaton este.

A nemes környezethez illően nemes, ugyanakkor modern, a mai emberhez szóló igényes koncert helyszíne volt a nagyváradi vártemplom szombaton este, amely a Festum Varadinum kulturális rendezvénysorozat keretében Rákász Gergely orgonaművészt látta vendégül.

Rákász Gergely koncertjeinek egyedisége nemcsak abban áll, hogy kivételes zenei tehetséggel, a műveket rendkívül igényesen kidolgozott előadásban tolmácsolja közönségének, hanem abban is, hogy az előadandó műveket zene- és kultúrtörténeti érdekességekkel vezeti fel. A szombat esti koncerten nem csak azt tapasztalhatta a közönség, hogy az orgonaművész koncentráltan, tisztán, virtuóz módon játssza a darabokat, de azt is, hogy nagyon pontosan tudta, mit akar elmondani a művekről és a zeneszerzőkről, hogy az elmondottak alapján a közönség még nagyobb élvezettel tudja hallgatni a megfelelő kontextusba ágyazott alkotásokat. A koncert show jellegét erősítette az is, hogy az orgonaművész játékát az oltár előtt kifeszített kivetítőről lehetett követni, méghozzá két kameraállásból, ugyanis az egyik kamera a művészt és a billentyűzetet mutatta, a másik kamera pedig Rákász Gergely lábmunkáját vette. Sajnos a vártemplom ablakán besütő nap fénye rávetült a kivetítőre, így a koncert nagy része alatt alig, vagy egyáltalán nem lehetett látni a közvetítést.

A program

Rákász Gergely az est programját is rendkívül tudatosan állította össze, hiszen mint a koncert végén elárulta: az első két felcsendülő mű a szépséget, a következő kettő a bölcsességet, az utolsó két zenemű pedig az erőt fejezte ki a zene nyelvén. Az orgonaművész két Mozart kompozícióval indította programját, a Variációk egy gyermekdalra című művet és a Kis éji zenének Románc tételét játszotta, a bölcsességet J.S. Bach F-dúr Pastorellaja és Liszt Ferenc BACH Fantáziája képviselte, míg az erőt Beethoven Holdfény szonátájának Adagio tétele, valamint Mozart f-moll Fantáziája közvetítette. A vártemplom teltházas közönsége felállva tapsolta meg a művészt a hangverseny végén, amit Rákász Gergely ráadással hálált meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!