ERDON Helyi hírek

2016.04.06. 11:50

Cigistop: nehéz átszokás van, változás jöhet

Minden országban így zajlott ez, ahol korlátozták a nyilvános helyeken való dohányzást: az elején düh, forgalmi visszaesés volt. Ez az átmeneti időszak van épp most nálunk is. Körbenéztünk, hogyan telik. Eközben arról is szólnak a hírek, hogy fontos változások sem kizártak a témakörben.

Minden országban így zajlott ez, ahol korlátozták a nyilvános helyeken való dohányzást: az elején düh, forgalmi visszaesés volt. Ez az átmeneti időszak van épp most nálunk is. Körbenéztünk, hogyan telik. Eközben arról is szólnak a hírek, hogy fontos változások sem kizártak a témakörben.

Van olyan szórakozóhely-tulajdonos, aki a bevételek átmeneti csökkenése dacára örül a dohányzás betiltásának, mások nem, és olyan is van, ahol már meg is jelent az új, nem dohányzó vendégkör - minden esetre a más államokban is tapasztalt módon indult nálunk is a dohányzást korlátozó jogszabály betartatása. Körülnéztünk jó pár váradi vendéglátóhelyen, azt tudakolva, hogy így, amikor már érvényben van egy ideje a szabályozás, mi a tapasztalatuk a dohányzásellenes törvény betartásáról, hogy jártak el, mit tettek és hogyan működik, továbbá az is, hogy volt-e már ellenőrzés ennek kapcsán.

Összkép

A városközpontbeli helyeken érezhető leginkább a változás, hiszen ott van a legtöbb kliens. Az ottani helyek egyes képviselői – név nélkül – azt mondják, most, az első időszakban visszaestek a bevételeik, mióta nem lehet odabent füstölni. Azt is kifogásolják, hogy például a Sas passzázsban is érvényes a tiltás, tehát ott nem elég, ha a vendég kimegy a szórakozóhely elé, hanem a passzázsból is ki kell mennie dohányozni – ellenkező esetben büntethető.

Pedig amúgy a büntetéseket eddig nem vitték túlzásba. Úgy tudni, összesen néhány száz lejnyi bírságot róttak ki eddig összesen a hatóságok, alig pár esetben döntöttek ilyen szankcióról. Inkább figyelmeztetnek egyelőre, pedig már simán eljárhatnának úgy is, hogy csak és egyből büntetnek. Viszont ellenőrzéseket folyamatosan tartanak – tehát úgy tűnik, egyelőre inkább az új szabályozáshoz való hozzászoktatás céljából, és csak azok kapnak még pénzbüntetést, akik nagyon nyilvánvalóan szegik meg a vonatkozó előírásokat. Főleg a központra összpontosulnak az ellenőrzések, de lakónegyedekbeli, periferikusabb kocsmákban is van rájuk példa. A lakosság is élhet bejelentéssel, személyesen rendőröknél, helyi rendőröknél, vagy például Váradon telefonon, a 0259.969 számon, illetőleg okostelefonon az Oradea City Report applikáció segítségével.

Mivel a nem zárt helyeken szabad dohányozni, most arra törekszik a legtöbb vendéglátós, hogy minél hamarabb megnyithassa a teraszát. Így máris vannak a városközpontban, a Fő utcán is olyan helyek, amelyek már üzemeltetik is a teraszukat, akár egy-két hete is. A többség most engedélyezteti a nyitást (ugyanis minden évben újra kell intézni a formaságokat), de ezek is hamarabb várják majd a vendégeket, mint más években.

Példák

Vannak olyan helyek is, amelyek képviselői az egységeik nevével is vállalják álláspontjukat. Péládul az Aranyhordó (Butoiul de Aur) így viszonyul: „Tiszteletben tartjuk a törvényt, akkor is, ha bevételeinket átmenetileg csökkenti ez. Ellenőrzésekkor is rendben vagyunk, bár eddig elkerültek. Ugyanakkor nekünk szerencsénk van, mivel ott a kiépített teraszunk, és nagyjából az időjárás is kedvez a gyors megnyitásának. Valószínűleg később teszünk engedményeket a dohányosoknak, vagy kis fülkéket alakítunk ki, mint egyes reptereken, vagy másként oldjuk meg, vagy egy kisebb termet dohányzónak nyilvánítunk”. Ez utóbbi egyébként épphogy tilos, de vannak olyan vállalkozók, akik abban bíznak, hogy fog még módosulni a törvény később, és esetleg lesznek dohányzók és nemdohányzók számára külön termek.

A Moszkva kávézó egyik tulajdonosa a következőket mondta: „A dohányzóhelyek (mert kettő is van), koncepcióját már a törvény hatályba lépese előtt eldöntöttük. Napközben 10 óráig az utcára nyíló teraszon tettük lehetővé a dohányzást, utána a teraszt bezárjuk, mint eddig is, és az este további részében a bejárathoz vezető függőfolyosón lehet dohányozni. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, az utóbbi hétvégeken tapasztaljuk, hogy egy egészen új vendégkör jelent meg, jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a dohányázási szokások megváltozása miatt. Ami érthető is, mivel a hétvégék a szellőztető berendezések működtetése ellenére nagyon füstösek voltak. Az új szabályok betartatásával eddig nem volt probléma. A rendőrség hétfőn meglátogatott minket, de mindent rendben találtak.”

A Juice-ban ezt válaszolták kérdéseinkre: "Mióta hatályos a törvény, üresek a bárok. Hol vannak azok a nemdohányzók, akik követelték a változtatást? Itt lenne az esélyük, hogy kijöjjenek, de eltűntek. Hát szép, mit is mondhatnánk... Hogy legalább a kilenseink 30%-át visszacsalogassuk, ahhoz az egyetlen esély a teraszunk megnyitása, korábban, mint terveztük. Ellenőrzésekről hallottunk, de hozzánk még nem értek el."

A Gekko reakciója így hangzott: "A tapasztalatunk az, hogy az embereknek nem kellett külön felhívni a figyelmét arra, hogy tilos dohányozni bent. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, vendégeink nem kell az utcára kimenjenek, mert lehetőség van dohányozni a nyitott teraszunkon. A törvény hatályba lépését követően kifüggesztettük a tiltásra figyelmeztető táblákat, az asztalokra tájékoztató matricát ragasztottunk, illetve a teraszon kialakítottuk a dohányzásra alkalmas helyeket, poroltó készüléket és homokos vödröt helyeztünk el. A közhiedelemmel ellentétben mi nem éreztünk visszaesést a vendégek számában. Ami az ellenőrzést illeti, az egyelőre nem volt nálunk."

A Ziga-Zaga étteremlánc reprezentánsa kérdéseinkre tudatta: állnak az ellenőrzések elébe, mivel minden előírásnak eleget tettek.

Változások

Köyben lehet, hogy hamarosan módosítják a nemrég életben lépett előírásokat, finomítva azokon. A szenátus jogi bizottságában legalábbis már át is ment több változtatás is. Például mégis lehetne dohányozni bizonyos zárt terekben is, erre kialakított termekben. Ez gyakorlatilag újra bevezetné a dohányyó és nemdohányzó vendégek számára fenntartott helyek elkülönítését, illetve külön dohányosoknak szóló klubokat is létrehozhatnának. Hasonlókkal előzőleg már próbálkoztak, de akkor az lett a vége, hogy nem dohányzók számára alig voltak helyek. Ugyanakkor a minimum két fal és egy tető helyett "zárt térnek"az minősülne, amelyiket négy fallal határoltak el.

Március 16. óta hatályos Romániában a dohányzást korlátozó törvény. A jogszabály értelmében tilos a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és például tömegközlekedési eszközök megállóiban is, ha azok legalább két oldalról fedettek, és taxikban is. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig büntethetők, jogi személyek - például kávézók, bárok, vendéglők - 5 vagy 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak, a harmadik kihágásnál pedig már 15 ezer lejes büntetés és a vendéglátóhely bezárása következik. A törvény betartását több hatóság is ellenőrizheti - ők nemcsak tettenérés esetén, árulkodó csikkek vagy dohányfüst miatt bírságolhatnak, hanem elkérhetik a biztonsági kamerák felvételeit is. A zárt közterületeken dohányzást tiltó táblákat kell kihelyezni, és látható helyen fel kell tüntetni azt a telefonszámot is, amelyen az esetleges szabálysértést lehet bejelenteni. Országszerte a felnőtt lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!