ERDON Helyi hírek

2016.03.04. 15:15

A parlament elveti a korlátozásokat

Több jogkorlátozó ötlet pattant ki egyes honatyák fejéből, ám ezeket a parlament el fogja vetni, és van, amit már el is vetett. A helyzetet Biró Rozália összegezte pénteki sajtótájékoztatóján.

Több jogkorlátozó ötlet pattant ki egyes honatyák fejéből, ám ezeket a parlament el fogja vetni, és van, amit már el is vetett. A helyzetet Biró Rozália összegezte pénteki sajtótájékoztatóján.

Összesen négy olyan kezdeményezés volt az utóbbi időben, amelyek jogkorlátozóak, ám ezek mind úgy néznek ki, hogy nem lépnek életbe, mert a parlament elveti őket, mégpedig több szinten is negatív elbírálást kapnak. Biró Rozália összegezte ezeket. Bogdan Diaconu és Răzvan Tănase független honatyák kifejezetten az RMDSZ-re írtak törvényjavaslatot, amellyel megszüntetnék, és vagyonát visszaadnák a kormánynak, hogy az „valóban a kisebbségek támogatására használja fel”. Ez eleve nem indult túl nagy eséllyel, mert törvényeket általános szabályozásként alkotnak, kifejezetten egy-egy személyre, szervezetre nem lehet. A javaslat a szenátusnál van most, és az emberjogi bizottság épp a múlt héten véleményezte negatívan. Biró szerint a tervezet alkotmányt és nemzetközi egyezményeket is sért. A kormány is negatívan véleményezte, és „nem valószínű, hogy a képviselőház majd elfogadná”.

Mások

Diaconu másik tervezete, amely az anyanyelvhasználatot korlátozná, hallgatólagosan átment a képviselőházon (már írtunk erről), de a szenátusban azóta az is negatív véleményezést kapott, és várhatóan a plénum elveti majd. Daniel Oasdea PPDD-s honayta is két ötlettel állt elő – de egyik sem lesz nyerő. Egyrészt az audiovizuális törvényt módosíttatná, hogy kötelező legyen feliratozni a nem románul adásba kerülő élő műsorokat is – ami eleve abszurdum, de duplán az lenne a rádiók esetében. Emellett pedig „feszültséget keltő” műsorokat nem lenne szabad közreadni, ami meg túl általános, és cenzúra-jellegű. Másrészt a román nyelv használatára vonatkozó törvényt változtatná meg, törölve onnan azt a kitételt, amely szerint nem kell az élő adásokat feliratozni, és a regionális adók számos műsorát sem. Mindegyik ötlete negatív szakbizottsági véleményezéseket kapott, és várhatóan a parlament is elveti az összeset, sőt, a másodikat a szenátus már el is utasította. Biró Rozália szerint ugyan mindet elutasítja a román törvényhozás és a kormány is, de az ilyen kezdeményezések miatt is szükséges, hogy ők ott legyenek a parlamentben. Hozzátette: „Idén még sok ilyen jellegű felvetés várható”.

Női ügyek

Más témaként jelezte: az RMDSZ általa vezetett nőszervezete a közelgő helyhatósági választáson minél több helyet kér majd női jelölteknek. Ezt kéri a csúcsvezetéstől és a helyiektől is. Ugyanakkor az EPP nőszervezeti elnöke, Doris Pack is levelet írt a szóban forgó felelősöknek, amelyben e kérés tiszteletben tartását szorgalmazza. Biharban amúgy 53 olyan RMDSZ-es nő van, aki indulna a választásokon, helyi tanácsosjelöltekként, valamint újra indul a két már hivatalban lévő női vezető, a bihari polgármesterük és a bogyoszlói alpolgármesterük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!