ERDON Helyi hírek

2015.12.02. 14:02

Virgácsok, ajándékok városszerte

Hétfő óta árulják Várad-szerte a kicsi, nagy, egyszerű és díszes virgácsokat, köztük tradicionális arany- és ezüstszínűeket is. Csokimikulásokból, egyéb édességekből sincs hiány.

Hétfő óta árulják Várad-szerte a kicsi, nagy, egyszerű és díszes virgácsokat, köztük tradicionális arany- és ezüstszínűeket is. Csokimikulásokból, egyéb édességekből sincs hiány.

A váradi nagypiaccal szemben fabódék sorakoznak, s az egyikben virgácsokat, Mikulás-napi díszeket árulnak. Az árus Herkules-fürdőről érkezett, mint mondta, a különféle, falra, ajtóra aggatható, kézzel készült díszek arrafelé nagyon elterjedtek, itt Váradon viszont nemigen ismerik ezeket. A virgácsok ára 5 és 7 lej közötti, a különböző díszek ára 25 és 35 lej közötti – vannak közöttük szalmából és plüssből készültek, szívformájúak és gömbölyűek, rénszarvas, angyalka, illetve Mikulás alakú díszekkel. Öt lejért rénszarvakkal ellátott fejpántot is lehet vásárolni.

Botocskák

A túloldalon, a piac előtt legalább tíz helyen árulnak különféle virgácsokat. Az egyik helyen klasszikus, arany- és ezüstszínűre festett, cirokból készült, masnival ellátott botocskákat fedeztünk fel, pont olyanokat, mint amilyeneket évtizedekkel ezelőtt lehetett kapni. Egyelőre ezeknek van a legnagyobb keletjük, mondja a fiatal árus, aki saját maga készíti a portékáit. A „nosztalgiavirgácsok” ára három lej, de nem hiányoznak a hajlított műanyagbotokból készült kicsi, nagy, egyszerű és díszes botocskák sem, a legolcsóbbak ára két lej, s azokért, amelyek csengővel, Mikulás-fejjel, hóemberrel vagy egyéb dísszel vannak ellátva, öt lejt kérnek.

Mikulások

Beljebb, a piac fedett részén is érződik az ünnep közeledte: szinte mindenütt van szaloncukor, gesztenyepüré-ízűtől a madártej ízűig mindenféle aromájú vásárolható, egy kilogramm 11-12 lejbe kerül, s persze a csokimikulások sem hiányoznak, a legkisebb, 23 grammosnak az ára egy lej, a 120 grammos pedig 5 lejbe kerül. Mint minden évben, az árusok ajándékcsomagokat is összeállítottak, már öt lejtől kezdődően lehet édesség-csomagot kapni. Vásárlókat nemigen láttunk, az egyik árus el is panaszolta, hogy a nagyáruházak elveszik a klienseiket, évről évre egyre kevesebben vásárolnak tőlük, holott szerinte nem mindig éri meg bevásárlóközpontból beszerezni az ajándékokat, hiszen néhány akciós terméken kívül a többi lehet, hogy drágább, mint a piacon. „Az emberek könnyen becsaphatók, nem veszik észre, hogy átverik őket, jól megpakolják a bevásárlókocsikat, s mindent összevetve többet költenek, mintha tőlünk vásárolnának” - fejti ki az árus.

Édességek

A boltok is kínálnak Mikulás-napi ajándékokat: mint láttuk, az üzletekben inkább a márkás édességeken van a hangsúly, apró, díszes dobozokban lévő nyalánkságok már tíz lejtől kaphatók, s persze megtalálhatók a nagyobb, húsz, harminc lejes ünnepi csomagolású édességek is.

Ami pedig a bevásárlóközpontokat illeti: megjelentek az ünnepi katalógusok, ki-ki választhat ajándékot – egyebek mellett különféle kerámia díszeket, mécsestartókat már négy lejtől láttunk, de kapható csengettyű formájú mécsestartó 12 lejért is, Mikulással, hóemberrel, vagy rénszarvassal díszített kosárka 15 lejért, vannak a téli ünnepekhez illő csuprok, tányérok, asztali díszek – áruk hat és 16 lej közötti - s bőséges a választék az alkalomhoz illó ajándékcsomagokból, melyek között gyerekeknek valók és felnőtteknek összeállított, italokat tartalmazóak is vannak. Az árak 20 lejnél kezdődnek, körülbelül ennyiért már lehet egy olcsóbb pezsgőből és kalácsból álló ajándékcsomagot vásárolni, de persze nem hiányoznak a luxustermékeket tartalmazó, közel háromszáz lejes ajándékcsomagok sem.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!