ERDON Helyi hírek

2015.12.18. 11:07

Több megbetegedés, mint korábban

Nőtt a légúti fertőzések száma megyénkben, de még mindig alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, tudatja a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP). A megelőzésről is tájékoztatnak.

Nőtt a légúti fertőzések száma megyénkben, de még mindig alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, tudatja a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP). A megelőzésről is tájékoztatnak.

A vizsgálatok mostanáig egyetlen esetben sem mutattak ki influenzát. A legfrissebb adatok szerint egy hét alatt 3815 felső légúti fertőzésről érkezett jelentés, s 54 esetben kórházi beutalásra volt szükség. Az adatok növekvő tendenciát mutatnak, múlt héten ugyanis 2637 ilyen esetet jelentettek a megye egészségügyi intézményei a DSP-nek, viszont tavaly ugyanebben a periódusban a jelentett megbetegedések száma 4557 volt.

Oltás

A tüdőgyulladásos esetek száma 1097, s 89 pácienst kórházba utaltak. Az ezt megelőző héten 752 ilyen megbetegedést jelentettek, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 1575 volt.

A DSP mostanáig 9150 influenza elleni oltóanyag-dózist vett át az egészségügyi minisztériumtól, a háziorvosoknak átlagban 102 adagot osztottak ki, s októbertől december 13-ig 9048, a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személy kapott ingyenes oltást.

A fertőzések megelőzése, illetve a terjedés megfékezése érdekében a következőkre hívja fel a figyelmet a DSP: étkezzünk egészségesen, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, öltözködjünk a kinti hőmérsékletnek megfelelően, végezzünk közepesen megerőltető tornagyakorlatokat, pihenjünk eleget, óvakodjunk mind a fizikai, mind a pszichikai túlterheléstől, ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és ne vigyük túlzásba a koffeintartalmú italok (kávé és kóla) fogyasztását sem. Mossunk gyakran kezet vízzel és szappannal, főleg a munkahelyünkön, az iskolában, illetve közélelmezési egységekben.

Teendők

Tüsszentsünk papírzsebkendőbe, ezzel megvédjük a környezetünket egy esetleges fertőzéstől. Kerüljük a tömeget, mivel itt nagy a fertőzésveszély, látszólag egészséges emberek is lehetnek ugyanis hordozói a mikroorganizmusoknak, és így másokat megfertőzhetnek. Az influenza elleni oltás is a megelőzés egyik módja, áll a közleményben.

Tartsuk tiszteletben a kórházak döntését a karanténtől kezdve a látogatások korlátozásán át a különböző egyéb biztonsági intézkedésekig. Amennyiben fertőzés tüneteit észleljük magunkon (láz, fejfájás, torokfájás, köhögés, stb.), maradjunk otthon, beszéljük meg a háziorvosunkkal, mikor mehetünk konzultációra, de ha súlyosbodnak a tünetek, főleg éjszaka, illetve hétvégén, hívhatjuk az 112 sürgősségi számot, vagy jelentkezzünk a legközelebbi kórház ügyeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!