ERDON Helyi hírek

2015.12.13. 18:12

Elkészült a váradi kereskedelmi központ

Még szükséges néhány módosítás, de megépült az új rogériuszi piac, azaz immár a Mezőgazdasági Termékek Nagyváradi Kereskedelmi Központja. Az építkezés folyamán több nehézséggel kellett megküzdeniük, hangzott el a múlt pénteki sajtótájékoztatón.

Még szükséges néhány módosítás, de megépült az új rogériuszi piac, azaz immár a Mezőgazdasági Termékek Nagyváradi Kereskedelmi Központja. Az építkezés folyamán több nehézséggel kellett megküzdeniük, hangzott el a múlt pénteki sajtótájékoztatón.

Az uniós projektet a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi Kamarával közösen pályázta meg Nagyvárad, a projekt ránk eső részének értéke 7,7 millió euró, ennek 62 százalékát az unió Regionális Fejlesztési Alapja, 2,7 százalékát a román állam biztosította, a fennmaradó több mint 35 százalékot, azaz több mint 1,6 millió eurót pedig Nagyvárad költségvetéséből fizetik ki.

Gondok

Bár szerencsésen a végére értek, az építkezés folyamán több nehézséggel kellett megküzdeniük, mondta el Mircea Mălan alpolgármester a pénteki sajtótájékoztatón. A tömbházak közvetlen közelében lévő, zsúfolt területen nehéz volt építkezni, ráadásul közben mintegy a piaci árusok megélhetését is lehetővé kellett tenni. Szakaszonként dolgoztak, s mindez a munka ritmusát is érintette. Közben született meg a föld alatti parkoló szerencsés ötlete, fogalmazott az alpolgármester, amely miatt módosítani kellett az eredeti tervet, például a liftek „mélyebbről” indulnak majd, ezenkívül egy föld alatti aluljáró is épül, mely a villamossínek alatt vezet át, s amely plusz költségeket jelentett a város számára. Jelenleg az aluljáró pont a villamossínekig ér, folytatni valószínűleg a tavaszi vakáció alatt fogják, mivel e miatt le kell majd állítani egy ideig a közlekedést.

Fizetésképtelenség

Mindezek mellett a Tim cég, amely a munkálatokat végző cégtársulást vezette, fizetésképtelennek bizonyult, így feladatait a Termolan cég vette át, mely viszont nem tudta betartani a szerződésben szerelő határidőket, s ezért 15 ezer lejes bírságot kapott. Mircea Mălan sajnálkozva jegyezte meg: egy nehéz helyzetből jelentett kiutat az, hogy a Termolan felvállalta a munkálatok vezetését, mégis fizetniük kell, „de hát a törvény az törvény”. A legutóbb megállapított határidő október 30-a volt, de ezt nem tudták betartani, közben a városvezetés kétszer is igényelte a külső burkolat lebontását, s a legfelső szint burkolata még mindig nem megfelelő minőségű. Záros határidőn belül meg kell oldani, akárcsak a zöldség-gyümölcs részlegen árulók által felvetett problémát, nevezetesen, hogy állandóan huzat van – ez utóbbit a nagyváradi Közterület-fenntartó zrt.-vel (ADP) közösen oldják majd meg, hasonlóképp azt, hogy a virágárusoknak fenntartott, főbejárat előtti részt valahogy beépítsék, ugyanis a kinti körülmények nem a legmegfelelőbbek a virágok számára, főleg télen – részletezte az alpolgármester.

Zöld energia

Mint elhangzott, a létesítmény külső világítását napelemekkel oldják meg, nyáron ezek biztosítják a meleg vizet is. Az esővíz speciális csatornákban gyűlik össze, biztosítva egyrészt a felső zöldövezetek öntözését, de tisztításra is felhasználható majd. Az emeleti rész is – akárcsak a központ többi területe – egy megállapított program szerint tart majd nyitva.

Liviu Andrica, az ADP vezetője megköszönte a piaci alkalmazottak, kereskedők, termelők türelmét, s megígérte, hogy három hónapon belül megoldják a felmerült gondokat. Mint mondta, a bérleti díjak változatlanok 2010 októbere óta, egy asztalért áfa nélkül havi 160 lejt kell fizetnie egy termelőnek és 220 lejt egy cégnek, az üzlethelyiségek bérleti díja pedig a piac hátsó részén négyzetméterenként 90 lej áfa nélkül, elől pedig 180 lej. „A piac nem szociális szolgáltatás. Mi bérleti díjat kérünk, a kereskedő pedig jövedelemre tesz szert” – hangsúlyozta az ADP vezetője. Gábor Iván, a Hajdú-Bihar megyei projektpartner képviselője a magyarországi vállalkozásfejlesztési központtal kapcsolatos részleteket mondott el. Mint elhangzott, a tíz irodás épület a legmodernebb technikai körülményeket biztosítja román és magyar vállalkozások számára.

Tudnivalók

A központ teljes területe 8905 négyzetméter, s nagy vonalakban a következőkből áll: alagsor, gyümölcs-zöldség rész (380 asztal, több mint kétezer négyzetméternyi területen), hús- és halrészleg tíz helyiséggel, tojás- és tejtermék részleg öltözővel és mosdókkal, pékségek részlege, bio- és méhészeti termékek részlege, tradicionális és csomagolt áruk részlege, virágok részlege, bazár. Az első emeleten közélelmezési terület található 774 négyzetméteren, terasszal, továbbá tíz üzlethelyiség és mellékhelyiségek. Egy konferenciaterem és két iroda is van itt. A második emeletre – mely egyúttal a létesítmény teteje – szintén közélelmezési egységeket terveznek, itt zöldövezetek, padok vannak. Az emeleti területek még nincsenek kibérelve, egyelőre a bérleti díjat sem állapították meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!