ERDON Helyi hírek

2015.11.26. 17:12

Téli fesztivált szervez decemberben a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata

Kolozsvár - Téli fesztivált indít Kolozsváron december 11. és 20. között a Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület - jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Gergely Balázs, az egyesület elnöke.

Kolozsvár - Téli fesztivált indít Kolozsváron december 11. és 20. között a Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület - jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Gergely Balázs, az egyesület elnöke.

Gergely Balázs elmondta, hogy legalább annyi különbség lesz a nyári magyar napok és a téli fesztivál között, amekkora az augusztusi és a decemberi időjárás között van. Hozzátette: a téli fesztivál is kulturális élményt, szórakozási lehetőséget kíván biztosítani a kolozsvári és a városba látogató magyarok számára, a rendezvénysorozat programjai azonban elsősorban zárt terekben zajlanak majd, és sok program próbál az adventi várakozás hangulatához illeszkedni.

A rendezvénysorozatot Gergely Balázs szerint az is meghatározza, hogy Kolozsvár európai ifjúsági fővárosi évének az utolsó hónapjában kerül rá sor. Az ifjúságot kívánják megszólítani többek között Hooligans, Intim Torna Illegál, Bagossy Brothers Company és Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjével. Az idősebb generációnak Tolcsvay László és az FG4 Fonográf emlékzenekar koncertjét, és a Csárdáskirálynő százéves jubileumi előadását javasolják.

A téli fesztivál idején tartja miniévadját a Kolozsvári Állami Magyar Színház, és a Kolozsvári Magyar Opera is két előadással áll majd a közönség elé. A fesztivál mintegy nyolcvan programja közül sok szól a gyermekeknek. A főszervező kuriózumként említette, hogy december 19-én disznóvágást is szerveznek a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéház udvarán. "Azt szeretnénk, ha a karácsony előtti időszakban a vásárlás, sütés, főzés, takarítás mellett egy kicsit egymásra is odafigyelnénk" - jelentette ki Gergely Balázs.

Az idei rendezvénysorozat szervezői mintegy 60 ezer eurós (18 millió forint) költségvetéssel gazdálkodhatnak. Ennek mintegy felét pályázati forrásokból szerezték meg. Az összeg másik felét a kolozsvári üzleti szféra támogatásaiból és a belépőjegyek árából kívánják fedezni. A magyar napoktól eltérően ugyanis a téli fesztivál zenei és színházi előadásaira belépti díjat kell majd fizetni.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a Kincses Kolozsvár Egyesületnek nyújtott idei idén 300 ezer lejes (21 millió forint) önkormányzati támogatás a nyári és a téli magyar napokra is szólt. A szervezők maguk dönthették el, hogy milyen mértékben fordítják az összeget a nyári, illetve a téli fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!