ERDON Helyi hírek

2015.11.05. 16:55

Nemzetközi orvosi konferencia kezdődött

Hazai és külföldi szakorvosok vesznek részt azon a nemzetközi urológiai és nőgyógyászati konferencián, melynek során egyebek mellett műtéteket is bemutatnak majd egyenes adásban.

Hazai és külföldi szakorvosok vesznek részt azon a nemzetközi urológiai és nőgyógyászati konferencián, melynek során egyebek mellett műtéteket is bemutatnak majd egyenes adásban.

A Nagyváradon immár hatodik alkalommal megszervezett rendezvény ünnepélyes megnyitója csütörtök délelőtt zajlott, a Gavril Curteanu Városi Kórház konferenciatermében. Dr. Gheorghe Bumbu urológus professzor kitért a kezdetekre, amikor két amerikai szakember, Howard Kelly és Hugh Hampton Young letette az urológiát és a nőgyógyászatot egyaránt felölelő szak alapköveit. Nagyváradon tíz éve történtek az első, ilyen irányú erőfeszítések, ő maga is azóta vesz részt ilyen jellegű nemzetközi találkozókon, s már hatodik éve zajlik rendszeresen a nemzetközi konferencia is nálunk. A két ágazat közötti kapcsolat azért is jelentőségteljes, mert a hölgyek esetében a bántalmak többnyire összekapcsolódnak, amikor urológiai problémák állnak fenn, mint például az inkontinencia, ez legtöbbször nőgyógyászati problémákkal is társul.

Amerika szintjén

Florian Bodog, a Nagyváradi Egyetem orvosi karának dékánja felszólalásában kihangsúlyozta a konferencia jelentőségét, s elmondta: az, hogy Váradon az urológiai ellátás ilyen magas szinten van, nagyrészt a váradi egészségügyi minisztereknek, dr. Ritli Lászlónak és Cseke Attilának köszönhető. Dr. Gheorghe Carp, a Megyei Kórház menedzsere megjegyezte: korábban a sajtó bírálóan viszonyult ahhoz, hogy Nagyváradról a páciensek másfelé mennek – most viszont oda jutottunk, hogy „importáljuk őket”. senki, aki urológiai kezelésre szorul, nem megy máshová, ha lehetősége van arra, hogy itt kezeltesse magát, hangzott el.

Dr. Cristian Câmpean hazai származású, Amerikában élő urológus nőgyógyász elmondta: negyedik alkalommal vesz részt nagyváradi szakkonferencián és tapasztalatai alapján kijelentheti, hogy itt ugyanolyan színvonalú kezelésben részesülnek a páciensek, mint az Egyesült Államokban. Dr Pantiş Carmen, a megyei orvosi kamara elnöke kihangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy Nagyváradon ilyen kaliberű orvosi konferenciát szerveznek.

Az Urogyn nevű négynapos konferencia során a nagyváradi orvosok mintegy tíz olyan műtétet végeznek, melyet a résztvevők levetítve, egyenes adásban követhetnek, kerekasztal beszélgetések zajlanak, továbbá a témával kapcsolatos előadások hangzanak el, többek között korszerű műtéti módszerekről. Az előadások a félixfürdői Internaţional szállóban lesznek. A rendezvényre az első nap folyamán mintegy kétszázan iratkoztak fel, de a késpbbiek során továbbiakra is számítanak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!