ERDON Helyi hírek

2015.11.18. 15:28

Látogatható a Holdas templom tornya

Közel 1,4 millió euró értékben újítottak fel váradi templomokat egy nagyszabású uniós projekten belül. Felújították és megnyitották a turisták számára a Holdas templom tornyát is.

Közel 1,4 millió euró értékben újítottak fel váradi templomokat egy nagyszabású uniós projekten belül. Felújították és megnyitották a turisták számára a Holdas templom tornyát is.

A projekt címe Körösvidéki Hidak – a regionális ökumenizmus népszerűsítése Bihar és Hajdú-Bihar megyében, a beruházások teljes értéke 1,7 millió euró, melyből a nagyváradi templomokra 1,4 millió jutott, melynek 79,4%-a vissza nem térítendő kölcsön, a többit pedig helyi költségvetésből finanszírozták.

Megnyílt

A részletekről Mircea Mălan alpolgármester, Cristea Teodor parókus pap, valamint Marius Moş, a nemzetközi finanszírozású projektek hivatalának vezetője számolt be szerdán délelőtt, a Holdas Templom melletti épület új konferenciatermében, mely szintén a projekten belül jött létre. A támogatásban magyarországi templomok is részesültek – a három magyarországi partner a Körösszegapáti Ortodox Parókia, a Hajdúböszörményi Református Egyházközség, valamint az Orosházi Római Katolikus templom. Nagyváradon a legnagyobb pénzösszeg – 660 ezer euró - a Holdas Templom, illetve a hozzá tartozó két kisebb ortodox templom felújítására jutott, ebből egyebek mellett felújították a főépület csatorna-, fűtési és elektromos rendszerét, vízszigetelését, restaurálták az antik bútorokat, tizenöt, szentképeket ábrázoló színes üvegablak készült, lekövezték a templom udvarát, ezenkívül a B épületszárnyban megnyitották a Roman Ciorogariu emlékmúzeumot, létrehozták a már említett konferenciatermet, továbbá több mosdót a hívek és a látogatók számára. Nem utolsó sorban felújították a Holdas Templom tornyába vezető lépcsőket is, úgyhogy a torony, valamint a múzeum néhány napja meg is nyílt a közönség számára is. Az érdeklődőknek kísérőt kell kérniük – legyen szó akár csoportokról, akár egyénekről - a látogatás pedig ingyenes.

Felújítások

Több munkálat zajlott a nagyváradi vár templomában is, többek között felújították a vízszigetelést és a csatornarendszert, kicserélték az ablakokat, kifestették kívül és belül, megoldották a fűtését, a világítását és új villámhárítóval látták el. Itt a munkálatok értéke meghaladta a 136 ezer eurót.

Megerősítették az Újvárosi Református Templom alapzatát, felújításokat hajtottak végre a homlokzaton, vakolták, festették, külső világítást hoztak létre és villámhárítóval látták el, a felújítások összértéke több mint 314 ezer euró volt. Bár eredetileg nem képezte a projekt részét, utóbb bevonták a Római Katolikus Bazilikát is, melyen a megtakarított kétszáz ezer euróból végeznek el több felújítást – többek között ablakokat cserélnek ki és részben újra vakolják.

A munkálatok tavaly novemberben kezdődtek el, s az eredeti terminus június 30-a volt, de a kiegészítés miatt ez eltolódott, az egésszel december közepéig kell végezniük. A bazilika felújítása folyamatban van, a többi munkálattal végeztek, tudtuk meg.

Ökumenizmus

Marius Moş elmondta: a projekt gyakorlatba ültetése során maguk is sokat tanultak egymás elfogadásáról, ökumenizmusról, s bár sokszor élénk viták zajlottak a munkaüléseken, pozitívumként értékeli azt, hogy a különböző felekezetek képviselői közös tárgyalóasztalnál vitatták meg a teendőket. Ugyancsak a projekten belül létrejött egy honlap, a www.punticrisene.ro, mely a résztvevő hazai és magyarországi templomokat népszerűsíti, továbbá hamarosan kiadnak egy turistáknak szóló füzetkecskét is. A szerdai sajtótájékoztatón mind az alpolgármester, mind a parókus pap köszönetet mondott mindazoknak, akik a projekt megalkotásában és kivitelezésében közreműködtek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!