ERDON Helyi hírek

2015.11.16. 14:49

Egyeztettek a tüntetők a prefektussal

A nagyváradi tüntetők képviselőjével találkozott hétfőn délelőtt Claudiu Pop prefektus és több, prefektúrának alárendelt intézmény vezetője. Békés hangulatban zajlott az egyeztetés.

A nagyváradi tüntetők képviselőjével találkozott hétfőn délelőtt Claudiu Pop prefektus és több, prefektúrának alárendelt intézmény vezetője. Békés hangulatban zajlott az egyeztetés.

A nagyváradi tüntetők képviselői a napokban átadtak egy petíciót a prefektusnak, akkor határozták el, hogy egy megbeszélésen egyeztetik álláspontjaikat. Viszont a megbeszélt hétfői találkozón a Nagyváradért Mozgalon Egyesületet (Asociaţia Mişcarea pentru Oradea) egyedül Romulus Moldovan képviselte, a többi három képviselő különböző okok miatt nem tudott eljönni.

Túl általánosak

Az egyeztetés a prefektus irodájában zajlott, ahol Claudiu Pop prefektus mellett a környezetvédelmi ügynökség, a környezetvédelmi őrség, a fogyasztóvédelmi hivatal, az Adó- és Pénzügyi Hivatal, valamint a közegészségügyi hatóság képviselői is leültek a tárgyalóasztalhoz. Romulus Moldovan elmondta: értékeli azt, hogy a prefektus nyíltnak mutatkozott a párbeszédre, álláspontja az, hogy a rendszeren belüli korrupciónak meg kell szűnnie – de egyúttal tisztában van azzal is, hogy nem maga a rendszer rossz, csupán egyes emberekkel lehet gond. Szóvá tette: Ilie Bolojan polgármester nem mutatta ugyanazt a nyíltságot, mint a prefektus. Moldovan megköszönte az egybegyűlteknek azt, hogy munkájuknak köszönhetően nálunk nem történt olyan tragédia, mint Bukarestben, viszont azt is kihangsúlyozta, hogy a korrupció, mint jelenség, létezik, az inkompetencia tragédiákhoz vezethet, s fontos a párbeszéd a civil társadalom és az állami intézmények között.

A prefektus is kitért arra: a rendszer működik, persze ez nem jelenti azt, hogy nincs „egy- egy rothadt alma” az egészségesek között. „A tüntetők azt kiabálják, hogy le a kormánnyal, le a parlamenttel, le a miniszterelnökkel, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy ha ez mind megtörténik, akkor a rendőrségnek és a hadseregnek kell átvennie a hatalmat” - jegyezte meg a prefektus, hozzátéve: a parlament a polgárokat képviseli, a képviselők között vannak jó és kevésbé jó emberek, de mindent összevetve „a teljes parlament nem lehet rossz”. Egyúttal azt is szóvá tette: a tüntetők követelései túl általánosak, konkrétabban kellene megfogalmazniuk, mit szeretnének, s mielőtt tüntetnének, meg kellene vizsgálniuk, hogy a prefektúra hogyan válaszol reklamációjukra.

Gondok

A későbbiek folyamán több intézmény képviselője is elmondta dióhéjban, hogy milyen jellegű gondokkal szembesül. Dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője például jelezte, hogy sokan visszautasítják az oltásokat, s ezt igyekeznek megszüntetni minél jobb tájékoztatással. Sanda Mercea, a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője arról szólt, hogy olyan, egészségre káros anyagokat tartalmazó tárolókat „örököltek”, melyek komolyan károsíthatják a környezetet, egyúttal gondot okoz számukra az is, hogy a törvények nem egyértelműek és nehezen összeegyeztethetőek az urbanisztikai szabályokkal. Romeo Roşca, az ANAF képviselője pedig azt tette szóvá: szem előtt kellene tartani, hogy milyen kompetenciákkal rendelkeznek azok, akik szidalmazzák őket, s nem kellene mindent készpénznek venni.

Mivel Moldovan egy adott pillanatban megjegyezte, hogy a prefektúra panaszládáját üresnek találta, Claudiu Pop megmutatta a füzetet, amelybe nap mint nap bejegyzik a lakosok panaszait.

A találkozó ugyanolyan békés hangulatban ért véget, mint ahogyan elkezdődött.

Bizonytalan

Kérdésünkre Romulus Moldovan elmondta: még nem tudja, hogy folytatódnak-e a tüntetések Váradon, az országos politikai helyzet elég bizonytalan, úgyhogy egyelőre kérdéses, hogyan döntenek az egyesület tagjai. Hétfő estére mindenesetre egy csendes tüntetést terveztek, mellyel tulajdonképpen köszönetüket szándékozták kinyilvánítani az állami intézményeknek, amiért engedélyezték a megmozdulásokat és mellettük álltak ezekben a napokban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!