ERDON Helyi hírek

2015.09.11. 08:59

Fájdalommentes gyógyítás egy jobb életért

Január óta egy utolsó generációs lézerkészülékkel műtét nélkül, fájdalommentesen gyógyítják Váradon is az inkontinenciát és a genitális süllyedést, egyúttal olcsóbban is, mint másutt. A készülék nagyon sok területen használható.

Január óta egy utolsó generációs lézerkészülékkel műtét nélkül, fájdalommentesen gyógyítják Váradon is az inkontinenciát és a genitális süllyedést, egyúttal olcsóbban is, mint másutt. A készülék nagyon sok területen használható.

A Dózsa György utca 49. sz. alatti, Életminőség Javításáért Létesült Klinikában (Clinica pentru Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii) január óta több száz hölgy fordult meg, s rengeteg a pozitív visszajelzés. Dr. Petru Chitulea elmondta, a módszerrel tavaly, egy mexikói szakmai konferencia során ismerkedett meg, s mióta megvan az utolsó generációs, Fotona típusú lézerkészülék, több száz hölgy esetében alkalmazták sikeresen. A készülék nagyon sok területen használható, ezek közül néhányat ismertetett a váradi professzor.

Folyamat

A természetes szülés során szinte elkerülhetetlen, hogy az izmok valamelyest ne sérüljenek, és gyakori az is, hogy a hüvely tágabb lesz, mint előtte. Ezáltal nemcsak a szexuális élet minősége romolhat, de a folyamat nem áll le, a belső szervek elmozdulnak eredeti helyükről, s idővel vizelettartási zavarokhoz és genitális süllyedéshez vezethet. A változás korában, illetve utána hasonló gondok alakulhatnak ki, ilyenkor a hormonális változás miatt vékonyodnak el a tartóizmok, a hüvelyfal elveszti rugalmasságát, s mindez ugyancsak méhsüllyedéshez, illetve inkontineciához vezet végül.

A klinikán alkalmunk volt megtekinteni egy tájékoztató filmet arról, hogy a lézer hatására hogyan válnak feszessé a szövetek, s kerülnek helyükre a megsüllyedt szervek. A változások azonnal érezhetőek, azonban a teljes gyógyulás egy folyamat során következik be, a természetes kollagénképződés által, amely ugyancsak a lézer hatására erősödik fel.

Nem elhanyagolandó az Intimalase nevű beavatkozás sem, melynek során a hüvelyfal átmérője akár két centiméterrel is csökkenhet. Ez is kettős hatású: amellett, hogy visszaadja a hölgy önbizalmát, ezáltal megelőzhetőek a nagyobb gondok – mint pélédául a medence szerveinek a süllyedése, s a vizelettartási problémák.

Árak

Chitulea doktor, aki egy ljubljanai kiképzésen sajátította el a lézer alkalmazásának fortélyait, elmagyarázta, hogy vannak ugyan tornagyakorlatok, melyeknek jótékony hatásuk lehet, de ezek csak a tartóizmokra hatnak, s nem magára a hüvelyfalra, mint a lézer. Mind a süllyedés kezelése, mind a hüvelyfal szűkítés két fájdalommentes, fél óráig tartó beavatkozás során történik, amelyek után a páciens saját lábán távozik, viszont fontos, hogy az elkövetkezendő napokban kímélje magát, például ne emeljen. Ezt a lézeres technikát Temesváron és Bukarestben alkalmazzák, de Nagyváradon a legolcsóbb – itt a teljes kezelés ára 2500 – 3000 lej közötti. Magyarországon is végzik, de ott több mint kétszer drágább, Amerikában pedig ugyanezért négyezer dollár körüli összeget fizetnek a páciensek. Mivel utolsó generációs lézerkészülékről van szó, égési sérülések veszélye nem áll fenn, a folyamat teljesen ellenőrzött.

Előrelépés

Az említett egészségügyi problémákat korábban műtéti beavatkozásokkal oldották meg, melyek során szalagokat, hálókat használtak arra, hogy megtartsák a belső szerveket, de mivel ezek a páciensek több mint tíz százalékánál mellékhatásokat okoztak, egyes nyugat-európai országokban betiltották, illetve csak végső megoldásként használható, miután a pácienst tájékoztatták a kockázatokról. Ami pedig a hüvely feszesebbé tételét illeti: erre semmilyen megoldás nem volt korábban, ugyanis túl „enyhe” problémának találták ahhoz, hogy indokolttá tegye a műtéti beavatkozást.

Minderről további részleteket az egyik közösségi portálon, a fb.com/cicv.ro címen is meg lehet tudni, ahol a klinika páciensei tapasztalataikat, véleményüket is megosztják. Időpont egyeztetésért, illetve további információkért a 0359/433433 telefonszám hívható.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!