ERDON Helyi hírek

2015.07.22. 15:46

Igazságügyi palota: 76 százalékban kész

Két hónappal meghosszabbították a nagyváradi igazságügyi palota felújításának kivitelezési határidejét; eszerint 2016. január 31-ig kell befejezni az ingatlan rehabilitációját. A munkálatok 76 százalékával már elkészültek, tudtuk meg a helyszínen.

Két hónappal meghosszabbították a nagyváradi igazságügyi palota felújításának kivitelezési határidejét; eszerint 2016. január 31-ig kell befejezni az ingatlan rehabilitációját. A munkálatok 76 százalékával már elkészültek, tudtuk meg a helyszínen.

A nagyváradi igazságügyi palota munkálatainak jelenlegi stádiumáról a helyszínen számolt be Adrian Calamar, a munkálat projektvezető-helyettese. Mint mondta, fentről lefelé haladva újítják meg az épületet, ennek nyomán a manzárd már teljesen elkészült, és a második emeleten is már csak a parkett lehelyezése van hátra. Az első emeleten jelenleg a gránit padlóburkolat lehelyezése zajlik, illetve a glettolást, a vakolást és parkett lehelyezését fejezik be. A földszinten nemsokára elkezdik azokat a munkálatokat, amelyekhez csak azután lehet hozzáfogni, hogy az alagsorban úgymond bezárták a tereket, és nem szivárog már be a nedvesség az épületbe. Mint Adrian Calamar kifejtette, a gipszkarton burkolatok kialakítása, a parkettezés megrongálódnak akkor, ha nagy lenne a nedvesség. Hozzátette, hogy ezekhez a földszinten elvégzendő munkálatokhoz nemsokára hozzákezdenek, az anyagokat már megrendelték, a fémszerkezetek és a gipszkarton burkolatok már elkészültek. Jelenleg zajlik egyébként a belső lépcsők felújítása is.

Nagy átalakítás

A legnagyobb átalakítást az épület alagsorában végezte a kivitelező Selina cég. Az alagsorban lévő 11.500 négyzetméternyi hasznos felületet mintegy 3500 négyzetméterrel bővítették úgy, hogy tízezer köbméternyi földet ástak és hordtak ki onnan, és új tereket alakítottak ki. A belső udvarokból is kiásták a földet, és új épületrészeket építettek. Az épület két kis belső udvarának a helyén összesen hat tárgyalótermet, míg a nagy belső udvar helyén négy tárgyalótermet alakítottak ki. Az előbbi hat tárgyalóteremben a magánjogi peres ügyeket, az utóbbi négyben pedig a büntetőjogi pereket fogják tárgyalni. A büntetőjogi tárgyalóterület annyiban tér el a magánjogi résztől, hogy külön útvonalat alakítottak ki a fogvatartottak számára, akiket egy autóbejáraton hoznak be a belső udvarra, ahonnan leviszik őket a várakozó cellákba. Ott tartózkodnak mindaddig, míg sorra kerül ügyük tárgyalása. Mindkét részre jellemző, hogy az igazságügyi intézmények munkatársai, illetve a polgárok számára egymást nem keresztező útvonalakat alakítottak ki, vagyis a bírók és a polgárok más-más útvonalon közelítik meg a tárgyalótermeket.

Elég lesz?

Calamar hangsúlyozta, hogy mind a tíz tárgyalóterem az alagsorban van, de minden emeleten vannak tanácstermek, amelyeket bármikor át lehet majd alakítani tárgyalótermekké. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert ebben az épületben kap helyet a bíróság, az ítélőtábla és a törvényszék is, és többen megfogalmazták aggodalmukat, hogy netán nem lesz elegendő a tíz tárgyalóterem. Szükség esetén még a díszterem is tárgyalóteremként használható majd, mondta Adrian Calamar, aki felidézte Robert Cazanciuc igazságügyminiszter tavalyi nagyváradi látogatását, amikor a tárcavezető azt kérte, hogy a dísztermet is használják tárgyalóteremként, már csak azért is, hogy a polgárok is láthassák ezt az impozáns belső teret. A miniszter akkor azt ajánlotta, hogy a fontosabb, nagy érdeklődésre számot tartó ügyeket tárgyalják ott. Emlékezetetőül: ez az a terem, ahol tavaly ősszel eredeti falfestések bukkantak elő a vakolat alól. Ezeket a falképeket szakképzett restaurátorok fogják felújítani, csakúgy, mint az épület külső homlokzatáról leszerelt négy szobrot is. Calamar hozzátette, hogy a szobrok leendő színét Emődi Tamás építész fogja meghatározni. A szobrokat felújításuk után daruval fogják visszahelyezni eredeti helyükre, lévén, hogy az állványzatot leszerelik addigra. Mindkét felújítási munkálat heteken belül elkezdődik, és mintegy két hónapot vesz majd igénybe. Ezzel szemben az épület homlokazatán lévő, cink lemezekből készült, és felújított díszítőelemeket napokon belül visszahelyezik eredeti helyükre. Ezeken kívül az épület homlokzata immár megkapta új külsejét.

Költségvetés

A nagyváradi igazságügyi palota felújításának összköltségvetése 44.244.000 lej, mondta Adrian Calamar, hozzátéve, hogy az eredeti kivitelezési szerződés tizenegy millió lejjel többet foglalt magában, de erről a pénzről a kivitelező időközben lemondott.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!