ERDON Helyi hírek

2015.07.17. 12:57

A Szentháromság Gyermekotthon csoportja vendégeskedett Nyíregyházán

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben működő gyermekotthona 12 fővel Nyíregyházára érkezett a támogatók vendégeként 2015. június 23-tól 27-ig. A felmerülő költségek jelentős részét a Tégy a Jövőért Egyesület révén Ajtay-Horváth Magdolna főiskolai tanár és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász vezetője, Morauszkiné Mészáros Mária vállalták. A csoportot Kosza Jánosné és Bató Tímea nevelők vezették.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben működő gyermekotthona 12 fővel Nyíregyházára érkezett a támogatók vendégeként 2015. június 23-tól 27-ig. A felmerülő költségek jelentős részét a Tégy a Jövőért Egyesület révén Ajtay-Horváth Magdolna főiskolai tanár és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász vezetője, Morauszkiné Mészáros Mária vállalták. A csoportot Kosza Jánosné és Bató Tímea nevelők vezették.

A szállást a Luther Márton Kollégium vezetője, Martinovszky István igazgató úr biztosította. A Luther Márton Kollégium Nyíregyháza szívében az Evangélikus Általános Iskola szomszédságában helyezkedik el. A Kollégium 2001-ben épült, 130 férőhelyes, melyhez egy 160 fős ebédlő, egy sport udvar és közösségi helyiség tartozik. Ezt az épületegyüttest lakta be a 12 fős csoport öt napon keresztül. A napi programokat követő, zavartalan pihenést a kollégium munkatársai és a konyha dolgozói ízletes ételekkel, gondoskodásukkal és szeretetükkel tették emlékezetessé.

A 23.-i utaztatást a Tóth, a Mozga és a Kovács család szervezte három személykocsival. A megérkezés utáni ebéd és pihenés után Tóth József és családja látta vendégül a csoportot és a támogatók egy részét. A gyermekek önfeledt játékkal, a felnőttek a Gálospetriben korábban szerzett emlékek felelevenítésével, a jövőt érintő tervek szövögetésével töltötték a délutánt. A gyerekeknek motorozásban is volt részük, megszakítva ezzel a játékos foglalkozást és a finom ételek fogyasztását. Ráadásképpen megvendégelt bennünket Lovass-Kovács Erika is. Közben átvettük a Nyíregyházi Kertvárosi Plébániához tartozó hívek pénzadományát, amely gyűjtését Bákonyi János atya, plébániai kormányzó és Mozga Bertalanné szervezte. Az összeggel a Szentháromság Gyermekotthon működését szándékoznak segíteni.

A következő napi programot Morauszkiné Mészáros Mária szervezte: a Nyíregyházán nehéz anyagi körülmények között élő gyermekekkel együtt a Zemplénbe vitték a csoportot. Alkalom nyílt a táj szépségeinek felfedezésére, a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék – mint világörökségi helyszín - nevezetesebb részeinek megtekintésére. Nem maradhatott ki a Zemplén Kalandpark 2275 méteres hosszúságával Magyarország leghosszabb bob pályája sem. Egy abszolút biztonságos négy csövön rögzített bob kocsival történt a lecsúszás. Minden utas önállóan irányítja a bobot, amely 37 km/órás sebességnél automatikusan lefékeződik, ezzel is garantálva a csúszás biztonságát. A pálya adottságai, elhelyezkedése, szépsége felejthetetlen élményt nyújt a száguldás kedvelőinek: a lányok visongatásukkal kísért félelemérzetükkel, a fiúk bátorságukkal tűntek ki. Aki a Zemplénben jár, nem hagyhatja ki a szlovákiai Borsiban az 1676. március 27-én világra jött II. Rákóczi Ferenc szülőházának a meglátogatását. Rákóczi szülőháza négyszögletű, vastag falú, erődített, lőréses épület, a XVII. század elején emelték. Az épület még jelenlegi, romos állapotában is monumentális, s torokszorító érzés belépni abba az emeleti szobába, ahol Zrínyi Ilona szülte kisfiát. A Nagyságos Fejedelem emlékét szobor és emléktábla örökíti meg. Kázmér István gondnok vendégszeretete Csaba testvér gyermekeinek láttán megsokszorozódott.

Június 25.-én délelőtt - ugyancsak a Karitász vendégeiként - meglátogatták a gyermekek a Nyíregyházi Állatparkot. Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re, természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén. A 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a Földet, megfigyelhesse, miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. Tették ezt a gálospetris gyermekek is, megcsodálva a nemrég született púpos tevét és kiselefántot is. Délután az Aquarius Élményfürdő várta a csoportot. A legkisebbeket medencékkel, csúszdákkal, Inka romtemplommal, kincses szigettel és egyéb élményelemekkel kiegészített mesés gyermekvilág várta itt. Háromféle vízmélységű gyermekmedence, íves csúszda, verseny csúszda, elefánt csúszda és spriccelők szórakoztatták a gyermekeket. Estefelé a Gagna család vendégei voltunk, ahol vidámsággal, a számítógépes világ megismerésével és finom ételek elfogyasztásával vált emlékezetessé a vendégeskedés.

26-án, a reggelit követően a kollégiumban maradt a csoport, ahová Rajna Beatrix táncpedagógus, néptánc pedagógus és tanítványai jöttek bemutatót tartani és természetesen megtáncoltatni a vendégeket. A gyermekek saját tudásukkal megmutatták, hogy Gálospetriben is járatosak a néptánc és a modern táncokban, s énekelni is tudnak. A jelen lévők közül mindenki úgy érezte, hogy kellemesen elfáradt, s nagyon jó volt népdalokat énekelve, néptáncot járva magyarnak lenni. Délután az Apáczai Gyakorlóiskolába látogattunk, ahol már a nyári szünet miatt tanulók nem tartózkodtak, de a hely ismerős volt, mert az előző évben egy felejthetetlen délelőttöt töltött el itt az akkori küldöttség. Most Dániel Péter rajzszakos szakvezető tanár tartott foglalkozást, ahol új képzőművészeti technikák megismerésére volt lehetőség. Tanár úr adománnyal segítette a csoportot abban, hogy otthon is folytathassák a kiválóra sikerült alkotások számának a gyarapítását. A nap hátralévő részében Nyíregyháza belvárosi részének megismerése, a fagylaltozó és süteményező helyek felderítése volt a cél. Kellemes érzés volt egy városi forgatag tagjaiként megnézni a sportoló fiatalokat, a kulturáltan szórakozó embereket.

Szombaton Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban papszentelést tartott, amelyen a karitász szervezésében vettünk részt. Csodálattal néztük a Krisztus által alapított hét szentség második fokozatának kiszolgáltatását, mely által a fölszentelt hatalmat kap az áldozópapi tisztség betöltésére. A kollégiumi ebédet követően a hazaút előkészítése következett pakolással, az emlékek és a tapasztalatok felelevenítésével. Útban Gálospetri felé, megálltunk a Kovács családnál, ahol uzsonna elfogyasztásával hangolódtunk otthonunk megközelítésére.

Megállapítottuk, hogy a gazdag program révén nem csupán kikapcsolódtunk, hanem sok új ismerethez is jutottunk.

Kosza Jánosné és Bató Tímea nevelők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!