ERDON Helyi hírek

2015.06.29. 11:50

Számok, formák rejtelmei

Kósa Klára kerámiaművész a dísztárgyakon, de a vár egyes részein is fellelhető motívumok szimbólumairól tartott előadást vasárnap délben a várban, a Szent László Napok keretén belül.

Kósa Klára kerámiaművész a dísztárgyakon, de a vár egyes részein is fellelhető motívumok szimbólumairól tartott előadást vasárnap délben a várban, a Szent László Napok keretén belül.

A jelenlévők egy rendkívül színes, plasztikus előadást hallgathattak meg, melynek során a kerámiatárgyakon is előforduló állatok, növények rejtelmeiről tudhattunk meg többet. A griffmadár oroszlántestű és sasfejű lény, mely Krisztus feltámadását jelképezi. A gyümölcskoszorú, mely a griffmadárhoz hasonlóan a várfalakon is megtalálható, a bőséget jelképezi, az anyagi javak ugyanis fontosak, s ha nem válunk a rabjaivá, a pénzt jóra is fordíthatjuk, hangzott el. Az oroszlán szintén a Megváltót jelképezi, a ló pedig a pokoli hatalmak leküzdésénél nyújt segítséget. Az elefánt a mértékletességet jelenti, a szarvas pedig a keresztény hívőt jelképezi, aki az élet vizének kútjából iszik.

Univerzális szimbólum a virágoskert is, ez az Édent jelképezi. Van egy mennyei és van egy földi Édenkert, s itt található az élet és a tudás fája, de az eget és a földet összekötő világtengely is, amelyet legtöbbször szintén fának ábrázolnak.

Hét kívánság

A sas Krisztus feltámadását szimbolizálja, a gólya elpusztítja a sátáni teremtményeket elpusztító erőt – mivel kígyókkal, békákkal táplálkozik - , a turul a megmaradás jelképe. A bárka mitikus jármű, akár Noé bárkájára gondolunk, akár arra, amelyről Jézus prédikált.

Mint elhangzott, a kerámiaművész társával együtt a magyar állam ajándéktárgyait szokta gyakran elkészíteni. Jellegzetességük, hogy bárki is a megrendelő, nem írhatja elő, mi legyen a tárgy, ezt mindig a két művész dönti el, attól függően, hogy kinek van szánva. „Megtehetjük, ugyanis nagyon értünk hozzá” - mondta a képzőművész. Más készül a különböző nemzetek képviselőinek, a különböző korosztályú és rangú embereknek. Rokonunknak, ha elmúlt ötven éves, feltétlenül kicsi, kerek ajándékot készíttessünk – a nagynak nehéz lesz helyet találni, s a rokon biztos sajnálkozni fog, hogy mennyibe került, hangzott a magyarázat.

Később a különböző számok szimbólumairól is szólt: a három például Jézus hármas szerepét jelenti – király, pap, próféta – de a bölcsesség, szeretet, együttérzés, illetve a gondolat, szó, cselekedet hármasságát is, és persze a Szentháromságnak is a jelképe. A négyes a rendszer, a rend, de hét nagy bolygó van és a szabad művészetek száma is hét, akárcsak a rossz tulajdonságoké: kevélység, fösvénység, harag, bujaság, irigység, torkosság, jóra való restség. A Miatyánk hét kívánságból áll, hármat felajánlunk, négyet kérünk, tudta meg a közönség, mely élénk tapssal jutalmazta a képzőművészt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!