ERDON Helyi hírek

2015.06.20. 19:19

Nyáron hűvösebb, télen melegebb

Befejeződött a Szováta-híd környékén lévő hat tömbház rehabilitációja, ennek részleteiről számoltak be a polgármesteri hivatalnál tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Befejeződött a Szováta-híd környékén lévő hat tömbház rehabilitációja, ennek részleteiről számoltak be a polgármesteri hivatalnál tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Mircea Mălan alpolgármester, valamint Dr. Dumitru Sim, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának munkatársa ismertette a tudnivalókat, majd a jelenlévők ki is látogattak a helyszínre.

A projekt jelentős uniós támogatással zajlik, a költségek hatvan százaléka vissza nem téríendő kölcsön, harminc százalékot a polgármesteri hivatal fizet ki, s mindössze tíz százalék hárul a lakosokra. A hőszigetelési, felújítási munkálatok következtében legalább 40%-kal nő a hőmegtakarítás, s ennek megfelelően a fűtési számláknak csökkenniük kell, nyáron pedig elviselhetőbb marad a benti hőmérséklet, mint előtte. Közvetett módon a levegőszennyezés is csökken, egy másik előny pedig az, hogy a helyi vállalatok munkát kapnak, hangzott el.

Elégedettek

A szóban forgó tömbháznál elvégzett munkálatok részeként egyebek mellett szigetelték a tömbház alapját, megjavították és szigetelték az alagsori vezetékeket, hőszigetelték a falakat és a szintek tűzvész ellen biztosító szigetelését is megoldoták oly módon, hogy egy esetleges tűz ne terjedhessen egyik emeletről a másikra, hőszigetelő nyílászárókat szereltek fel és az erkélyeket bezárták, szintén hőszigetelő üveggel. A tetőt szintén hőszigetelték, ezt megelőzően a lakosoknak meg kellett szerezniük a már meglévő cseréptetőkre vonatkozó engedélyeket. Mint megtudtuk, a munkálatok mintegy három hónapot vettek igénybe, és lakásokra leosztva átlagban 2300 lejt kell fizetniük az ott lakóknak, persze a konkrét összeg eltérhet etől, például ha már megvannak a hőszigetelő nyílászárók.

Elhangzott: összesen 32 tömbház lakosai nyújtották be a támogatáshoz szükséges okiratokat, ezek közül 12 épületben folyamatban van a munka, az említett hat tömbházban pedig befejeződött, ez utóbbiakban egyébként 271 személy lakik majd jobb körülmények között. Nagyáradon amúgy 2300 tömbház van összesen.

A Cazaban utcán alkalmunk nyílt találkozni az említett tömbházak felelőseivel is. Mint mondták, a lakók elégedettek a változásokkal, viszont van, ahol a kifizetés körül gondok adódnak – azaz egyesek időközben meggodnolták magukat, vagy nem akarják a teljes összeget kifizetni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!