ERDON Helyi hírek

2015.06.29. 11:24

Kedvenc műveivel emlékeztek Tuduka Oszkárra

Nagyvárad- Vasárnap este a Lorántffy Református Egyházi Központban folytatódott a Thurzó Zoltán zongoraművész művészeti vezetésével zajló Múzeumi hangversenyek sorozat. Tuduka Oszkárra emlékeztek.

Nagyvárad- Vasárnap este a Lorántffy Református Egyházi Központban folytatódott a Thurzó Zoltán zongoraművész művészeti vezetésével zajló Múzeumi hangversenyek sorozat. Tuduka Oszkárra emlékeztek.

Különleges hangulata és jelentősége volt a Múzeumi hangversenyek klasszikus zenei rendezvénysorozat legutóbbi alkalmának, hiszen a közelmúltban elhunyt közkedvelt és közismert Tuduka Oszkár neves zenekritikusra, szakíróra emlékeztek azáltal, hogy a kedvenc műveit játszották, adták elő a fellépő művészek. Azt, hogy mennyien szerették őt, illetve becsültek a munkásságát, bizonyította a telt házas jelenlét.

A rendezvény kezdetén Thurzó Zoltán művészeti vezető idézte fel „Oszi bácsi” alakját, a letűnt idők egyik utolsó úriemberének nevezve őt. Úgy fogalmazott: az összmagyar nemzeti érték Nagyváradra vonatkozó szeletében egy értékmentő és -teremtő személyiség volt. Nem csupán a komolyzenét, hanem az irodalmat is nagyon szerette. Zongorázni tanult Kolozsváron, de egészségügyi problémák miatt végül a nyelvekre kellett szakosodjon. Hatalmas tudás rejtőzött a fejében, és tulajdonképpen alakítója és formálója volt Várad zenei életének. Ugyanakkor támogatta és oktatta a fiatalokat, akik közül bizonyára sokak számára példakép.

Felléptek

Az est folyamán fellépett a főszervező Thurzó Zoltán zongoraművész, Antal Zsuzsanna és Cora Jecu Georgiana szopránok, Gerhard Mild bariton, Kovács Annamária és Székely István klarinétművészek, Réthi Brigitta zongoraművész, Székely Boglárka hegedűművész, Tasnádi Ferenc mélybariton, és Thurzó Sándor József brácsaművész. Többek közt felcsendült Chopin: Nocturne (op. 9, nr. 1), Raff: Cavatine (op. 85, nr. 3). Beethoven: Für Elise és Massenet: Thais Meditation című szerzeménye, az Oz Dorothyjának Szivárvány-dala, és Az operaház fantomjának egyik közismert dala, valamint érdekességképpen Tuduka Oszkár egyik versére Réthi Brigitta által komponált szerzemény.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!