ERDON Helyi hírek

2015.03.09. 16:43

Egy európai darab a váradi színpadon

Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját mutatja be március 20-án este hét órai kezdettel a nagyváradi Szigligeti Színház Anca Bradu rendezésében.

Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját mutatja be március 20-án este hét órai kezdettel a nagyváradi Szigligeti Színház Anca Bradu rendezésében.

Nem egy vagy két személy, hanem egy csoport, egy osztály a főszereplője a Szigligeti Színház legújabb előadásának, mely a kortárs lengyel és európai színházi világ egyik legreprezentatívabb alakjának, Tadeusz Slobodzianeknek a szövegéből készült. A premiert beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón a rendező, Anca Bradu elárulta, hogy A mi osztályunk témája örökké aktuális, hiszen a népek együttélésének problematikájkát boncolgatja. Az előadás egy lengyelországi városkába kalauzolja a nézőket, akik egy tíz fős osztály lengyel és zsidó nemzetiségű tagjainak a sorsát követhetik figyelemmel a múlt század 30-as éveitől kedve 2003-ig. A darab a gyermekkor idilli világában kezdődik, majd oda-vissza haladva az időben rajzolódnak ki az egyéni sorsok és az európai történelem traumái, a világháború és a holokauszt borzalmai. A mintegy két órás előadás tizennégy leckéből áll, és minden egyes leckének van egy tanulsága. A szöveg poézise nem vádoló, hanem paradox értékítéleteket fejez ki, mondta Anca Bradu, hozzátéve, hogy a darab megmutatja azt is, hogy a világ sokkal élhetőbb lenne, az emberi kapcsolatok sokkal természetesebbek lennének, ha nem létezne a szülők, az egyház, a politika és annyi más intézmény és hatalom nyomása az emberen, ami végül szétbomlasztja az emberi közösségeket.

Váradi darab

A rendező elárulta, hogy a szöveget egy lengyel drámaantológiában fedezte fel, és ő ajánlotta a Szigligeti Színháznak azt, hogy állítsák színpadra. „Ezt a darabot mindenképpen Nagyváradon szerettem volna megrendezni” – szögezte le az egyébként váradi származású rendező, mert, mint mondta, a gyermekkorban kezdődő előadás felidézte a saját, Nagyváradhoz kötődő gyerekkorát. „Ugyanakkor ez az előadás rólunk, váradiakról is szól” – mondta, hiszen a darab megmutatja azt, hogyan élnek együtt lengyelek és zsidók, aminek sajátos üzenetértéke van Váradon, ahol magyarok és románok élnek együtt. Végül, de nem utolsó sorban Nagyvárad zsidó hagyománya is szerepet játszott abban, hogy ezt a darabot Váradon vigye színre.

A munkafolyamatról szólva elmondta, hogy a társulatot meglátogatta Koppelman Félix, a nagyváradi zsidó hitközség elnöke, valamint a debreceni rabbi is, hogy a darabban megjelenő helyzetek, figurák minél hitelesebbek legyenek. Anca Bradu kiemelte, hogy kevés fikció van az előadásban, a színészek például szerepükre való készülésük során az interneten rátaláltak azokra a valós személyekre, akiknek alakját a darabban el kell játszaniuk. „A színészek rendkívül jó formában vannak! Esély van arra, hogy a nagyváradi magyar társulat ismét visszakerüljön a romániai magyar színházak élvonalába” – jegyezte meg Bradu. Végezetül Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere bejelentette, hogy az előadást máris meghívták a kisvárdai színházi fesztiválra, holott még meg sem volt a bemutató. A bemutató, amely egyben romániai premier is, március 20-án este hét órától kezdődik a váradi színházban. Jegyek 10-30 lejes árakon válthatók.

Szereplők

Dora – Gajai Ágnes; Zocha – Fodor Réka; Rachelka, később Marianna – Tóth Tünde; Jakob Kac – Szotyori József; Rysiek – Hunyadi István; Menachem – Kiss Csaba; Zygmunt – Dimény Levente; Heniek – Kardos M. Róbert, Władek – ifj. Kovács Levente; Abram – Szabó Eduárd.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!