ERDON Helyi hírek

2015.03.04. 11:44

Az értékek ünnepe

Társadalmi feszültségekkel, ellentmondásokkal, politikai botrányokkal teli világunkban, Kolozsváron a 20. alkalommal rendezett Operabál a város, az ország szellemi értékeinek megbecsülésére fókuszált. Szervezői a Mikotronic Csoport, a Pro Transilvania Kulturális Egyesület és Kolozsvári Nemzeti Opera.

Társadalmi feszültségekkel, ellentmondásokkal, politikai botrányokkal teli világunkban, Kolozsváron a 20. alkalommal rendezett Operabál a város, az ország szellemi értékeinek megbecsülésére fókuszált. Szervezői a Mikotronic Csoport, a Pro Transilvania Kulturális Egyesület és Kolozsvári Nemzeti Opera.

Dr. Mikó Mátyás, az Egyesület elnöke, a nagysikerű mondén rendezvény producere szerint, érdemes bemutatni Románia „másik arcát” is, tudatosítva, hogy az értékek, az anyagi vagy szellemi értékek alkotóinak munkáját becsülni, tisztelni kell. Az Operabál ennek a nemes célkitűzés szellemében szerveződött.

A szervező bizottság felhasználta a két évtizedes nagyvilági esemény rendezésével kapcsolatos összes tapasztalatait, a kritikai észrevételeket, valamint a Bécsi és Párizsi Operabálon szerzett személyes ismereteket. A kétnapos neves mondén rendezvény lehetőséget teremtett a gazdasági, kulturális elit találkozására is.

2015 különös jelentőséggel, gazdag tartalommal teli évet jelent a kolozsváriak számára, különösen az ifjú nemzedéknek, hiszen a város elnyerte az Európa Ifjúsági Főváros címet. A XX. Operabál egyik emblematikus rendezvénye az Európa Ifjúsági Főváros eseménysorozatnak.

Csodálatos dallamok

A XX. Operabál művészi programját Tiberius Simu, rendező, a Kolozsvári Nemzeti Opera szólistája állította össze, azzal az elgondolással, hogy egyedi, újszerű előadáson vegyen részt a közönség. A kulturáltan szórakozni vágyó, nagyérdemű a világ opera, operett és musicalirodalom legszebb áriáit hallhatta. Az előadás G. Rossini Tell Vilmos nyitányával kezdődött. Részletek hangzottak el Rossini, Verdi, Puccini, Delibes, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ifjú Johann Strauss, Offenbach, Fr. Loewe legjobb alkotásaiból. Felléptek: Lucia Bulucz, Liza Kadelnic, Geani Brad, Hector Lopez, Florin Estefan, Florin Pop, Cristian Mogoşan, Petre Burcă, Daniela Tricu, Stefania Barz, Eliza Zaharia, Axenia Şova, Paula Iancic.

Feltűnően nagy sikert aratott Nagy Zoltán basszbariton, akinek a fellépését meglepetésnek szánták a szervezők. Ezért is érdemes bemutatni a hallgatóságnak. 1984-ben született. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári Református Kollégiumban végezte. Dr. Székely Árpád iskolaigazgató, karnagy felfedezettje, aki irányította a középiskolai zenei képzését. Egyetemi tanulmányait a „Gheorghe Dima” Zeneakadémián végezte. 2007-ben a Salzburgi Mozarteum Egyetem ösztöndíját nyerte el, Boris Bakow és Josef Wallnig irányításával képezte magát. Számára kinyílt a világ színpada. Több európai neves operaházban lépett fel. 2008- 2010 között a Bécsi Operaház szólistája. Számos operaprodukcióban szerepelt.

Tiberius Simu nemcsak kiváló rendező, operaénekes, hanem tehetséges díszlettervező is. Az idei Operabál látványossága, varázslatos virágkölteményei lenyűgöző környezetet jelentett a csodálatos művészi program számára. Minden egyes operaáriát a szerepnek megfelelő díszlet keretei között mutatták be, felhasználva a modern lézer technika eszközeit.

Vezényelt Petre Sbârcea karmester.

Az előadás látványosságát emelte az Opera balettkara, koreográfus Roland Podar, Victor Vlase. Sikert aratott a kolozsvári „Octavian Stroia” Balett Líceum diákjainak produkciója.

Az értékek ünnepe

A kolozsvári művészeti intézmények, a Nemzeti Opera, a Magyar Opera, a „Gh. Dima Zeneakadémia és a Transilvania Filharmónia javaslataira nevesítik a Lya Hubic- trófea díjazottjait. Ezt a rendkívül értékes díjat 2003-ban hozták létre a neves művésznő emlékére, mellyel a hazai zenevilág kiemelkedő személyiségeit díjazzák.

Lya Hubic- trófea

Lya Hubic (1911. Hegyközpályi, Bihar megye- 2006. Kolozsvár) főiskolai tanulmányait a Kolozsvári Zeneakadémián végezte. 1936-ban a Musette szerepében debütált (Puccini: Bohémélet). A Román Opera szólistája volt nyugdíjazásig. Több mint 2000 előadáson lépett fel hazai és külföldi operaházakban.

Az idei Lya Hubic- trófea díjazottjai: Tiberius Simu tenor (Nemzeti Opera), Albert Annamária (Magyar Opera), Cornel Groza (Transilvania Filharmónia kórusának vezetője), dr. Ana Rusu mezzoszoprán (Gh. Dima Zeneakadémia tanára).

Albert Annamária (1926) a Magyar Opera magánénekese 1972-ig. Több mint 40 operaszerepet énekelt, 900 előadáson lépett fel. Nemcsak a hazai, hanem kelet-német, jugoszláv, lengyel operaházakban is fellépett. Személyesen ismerte Lya Hubic énekesnőt.

Mecénás díj

Olyan személyiséget tűntettek ki, aki alkotó munkájával a város kulturális, sport életének a gyarapodásához járult hozzá. A díjat, dr. Ioan Sbârciu professzor, festőművész egyik alkotását Daniel Metz-nek adományozták.

Alexandru Fărcaş- díj

A tehetséges fiatal Cosmin Ifrim tenort díjazták az Alexandru Fărcaş- díjjal.

A város szeniorjai cím

Ioan Aurel Pop akadémikus, a BBTE rektora nyújtotta át a kitüntetést négy olyan személyiségnek, akiknek alkotó munkáit hazai és nemzetközi szinten elismerik, értékelik.

A város szeniorjai címmel tűntették ki a következő személyiségeket: Gheorghe Aştileanu (festőművész), Gheorghe Buta (bíró), dr. Gyenge Csaba (mérnök- professzor, a MTA külső tagja), Daniel Metz (üzletember).

A kerekes székben ülő Gheorghe Aştileanu elmondta, hogy fiatalkorában a többi fiatalhoz hasonló, nemes célkitűzései voltak. 19 éves korában baleset következtében megváltozott az élete, kerekes székbe került. De nem adta fel álmait. Mint ismeretes, a „Ion Andreescu” Művészeti Vizuális Akadémia, festészeti szakán végzett. 2012-ben doktori címet nyert.

A neves festőművész alkotásai a hazai és külföldi Galériákban láthatók.

Kolozsvár emblémája

A várost nevezetessé, nemzetközi szinten elismertté teszik egyes intézmények, rendezvények. Kolozsvár emblémája kitüntetéssel díjazták: Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált, (TIFF), a Vígjátékok Nemzetközi Fesztiválját (Comedy Cluj), a Romániában, Kolozsváron is működő Francia Intézetet, a Kolozsvári Német Kulturális Központot, az „Emil Racoviţă” Kollégiumot, RONEURO Intézetet, a Botanikus Kertet és az Erdélyi Múzeum Egyesületet.

Spiritus Mentor –díj

Nemrég létesítették ezt az értékes díjat, melyet egyetlen személyiségnek adnak át. Ionel Haiduc akadémikus, egyetemi tanár, tudományos kutató vehette át a díjat.

A XX. Operabál szervezője, lelke, producere dr. Mikó Mátyás által megfogalmazott célkitűzések megvalósultak.

Az ilyen színvonalú rendezvény szervezése nemcsak tudást, rendkívüli menedzsment, marketing ismeretet, csapatmunkát igényel, hanem kitartást, kockázatvállalást, a kritikák kezelését, az egész személyiséget. Vállalta! Mint mondta, nem magának akar dicsőséget szerezni, hanem a közösségért, a városért szívét, lelkét kiteszi.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!