ERDON Helyi hírek

2015.02.18. 11:46

A farsangnak vége, kezdődhet a böjt

A farsangi időszak utolsó napján, február 17-én kedden tartotta meg farsangtemető mulatságát a Csillagocska Néptáncegyüttes a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A farsangi időszak utolsó napján, február 17-én kedden tartotta meg farsangtemető mulatságát a Csillagocska Néptáncegyüttes a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A Csillagocska Alapítvány hagyományt teremtett Nagyváradon azzal, hogy immár kilencedik alkalommal szervezte meg farsangtemető mulatságát, amelyet ezúttal is a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartottak meg. „Ez a Csillagocska Néptánc együttes önálló műsora. Úgy ahogy a régi ünnepekben szokás volt, a farsang utolsó három napján három éjjel három nap tart a mulatság, a farsangtemetés, amikor eltemetjük a telet. Ma éjszakától beáll a böjt, holnaptól már a mulatságnak a régi szokások szerint nem volt helye, ezt a szokást próbáljuk betartani előadásunkban” - mondta lapunknak a keddi mulatság kezdete előtt Benedek Árpád a Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője. A körülbelül egy órás műsor során a Csillagocska Néptáncegyüttes apraja és nagyja, mintegy száz gyermek felcsíki táncokat és népszokásokat mutatott be a Csillagocska Zenekar kíséretében. Az előadást a legkisebbek kezdték, majd Benedek Árpád egy ordas jelmezébe öltözve vezette színpadra a nagyobbakat, végül pedig a legnagyobbak is színpadra léptek és örvendeztették meg fergeteges néptáncukkal a dísztermet zsúfolásig megtöltő közönséget. Az előadásban több vicces jelenetet is eljátszottak, gondolok itt a lóeladásra, amikor az eladó és a vevő nem tudtak megegyezni az árban, ezért végül letaglózták a szegény párát, vagy az esketés felette komikus jelenetére, és persze nem maradhatott el az Illés bábu temetése sem, amit előzőleg körbejárva elsirattak a táncosok, majd pedig nemes egyszerűséggel kidobták a bábut az ablakon. Ezzel szimbolikusan véget ért a tél és a farsang, de arra még maradt egy kis idő, hogy a fellépők és a közönség egy nagy közös tánccal zárják a műsort, és magát a farsangot. Az előadásra egyébként a belépés ingyenes volt, de a szervezők adományokat elfogadtak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!