ERDON Helyi hírek

2014.12.03. 17:23

Sikeres kolbászfesztivál Köröstárkányban

Tizennégy csapat vett részt az első köröstárkányi kolbászfesztiválon, melyen nem rangsoroltak, hanem minősítéseket osztott ki a zsűri.

Tizennégy csapat vett részt az első köröstárkányi kolbászfesztiválon, melyen nem rangsoroltak, hanem minősítéseket osztott ki a zsűri.

A kolbászfesztivál ötletéért nem kellett messze menni: sokan jártak Békéscsabán vagy Gyulán, az ottani hírneves rendezvényeken. Szarvadi Gyula és Mikló Ernő helyi szervezők olyan rendezvényben gondolkodtak, amely nem méretével, hanem újdonságával és különlegességével tudja megmozgatni a Fekete Körös menti magyarságot. Elégedettségre okot adóan 14 csapat nevezett be a versenyre: Köröstárkányból 5, Magyarremetéről 3, továbbá egy-egy Belényesújlakról, Belényesből, a vegyes ifi-csapat - az „Ifjúbetyárok”, és természetesen a "sztárvendégek", a békéscsabaiak, akik tudják, hogy mitől kolbász a kolbász. Minden csapat kapott egy "egyencsomag" húst és a megfelelő töltenivaló belet, a szerszámokat, kellékeket és a további hozzávalókat (fűszerek és étvágygerjesztő nedűket) minden csapat maga biztosította.

50 kiló alapanyag

Hogy a hangulat se szenvedjen csorbát, a nyíregyházi Görice népzenei együttes és a köröstárkányi Royal zenekar talpalávalót biztosítva buzdította a kolbászgyúrást. Vendégek is jelen voltak a rendezvényen: a méhkeréki (Magyarország) delegációt Tát Margit polgármester asszony vezette, akik, bár évek óta járnak Belényesbe, most először ismerkedtek meg a tárkányi légkörrel. Körülbelül kétórai munka után kezdett terjengeni a frissen sült kolbász illata, hiszen időbe telt a majdnem 50 kilónyi alapanyag megsütése. Zsűrizéskor felszolgálták a sorszámozott tányérokat: legfontosabb volt az íz, de azért számított a termék állaga és külleme is. A részvétel fontosságát akarva hangsúlyozni nem történt számszerű rangsorolás, a legsikeresebb termékek minősítéseket kaptak. A „legfűszeresebb” és a „legkolbászabb kolbász” kategóriát a magyarremeteiek tudhatták magukénak, a „betyárkolbász” titulust a belényesújlakiak vitték el, a legfinomabb kolbász minősítését igazságosan, de nem meglepetésként a békéscsabaiak kapták meg.

Ifjú kolbásztöltők

„Ifjúbetyár kolbász” minősítéssel jutalmazták Mikló Szabi és Szarvadi Arni közreműködését, akik fiatal koruk - 9 és 8 éves - ellenére végig „gyúrták” a versenyt. Természetesen minden csapat díszoklevelet kapott, amelyeket Szabó Ödön parlamenti képviselőtől, a megyei RMDSZ ügyvezető elnökétől vehették át. A politikus elismerését fejezte ki a szervezőknek a sikeres rendezvényért és támogatásáról biztosította a közösséget, amely nem csak alkot és dolgozik, de egyben hagyományt teremt és tart életben.

A fesztivál emblémája

A díjazás befejeztével bemutatták Dióssi Gábor Ferenc helyi fafaragó erre az alkalomra készített alkotását, egy rönkből készült díszes malacot, amely a későbbiekben a fesztivál emblémája lesz. Vacsorával folytatódott a program, nem volt hiány se enni, se innivalóban és természetesen a zenekarok is vigyáztak rá, hogy legyen ok táncra, nótázásra: mint megtudtuk 25 éve nem állt magyar népi zenekar a kultúrotthon színpadán! Mikló Ernő helyi RMDSZ elnök és főszervező nagy elégedettséggel nyugtázta a népes részvételt és a kiváló hangulatot, kifejezve reményét, hogy jövőre még több csapattal és színvonalasabb szervezéssel kerül majd sor a második Köröstárkányi Kolbászfesztiválra.

Kovács Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!