ERDON Helyi hírek

2014.11.02. 17:05

Vihar előtti csend nálunk

Sok szabálytalanságot tapasztalt Bihar megyében is az APD. Illetékese lapunknak elmondta: ezzel együtt inkább a döntőre fókuszál mindenki.

Sok szabálytalanságot tapasztalt Bihar megyében is az APD. Illetékese lapunknak elmondta: ezzel együtt inkább a döntőre fókuszál mindenki.

Nem ment zökkenőmentesen Bihar megye településein sem az államfőválasztás első fordulója. A voksolás egész ideje alatt a megyét járta a Pro Democratia Szövetség (APD) több csapata. Mint ismeretes, ők azok, akik minden választáskor igyekeznek felügyelni a szavazás tisztaságát, regisztrálják a jogsértéseket. Lapunknak este Adrian Simon, az APD váradi vezetője telefonon összegezte a kirívóbb szabálytalanságokat, jelezve, hogy még mindig terepen van, így csak az estig összesített eseteket sorolta. Embereik egyébként Váradon és környékén, Szalontán, Szentandráson, Biharon, Élesden, és az Érmelléken is jártak tegnap ellenőrizni.

„Turizmus”

Azon kapták a Victor Ponta államfőjelölt által vezetett PSD itteni egyik főnökét, hogy úgynevezett választási turizmust felügyel. Az eljárás lényege, hogy az adott párt szavazóinak csoportjai voksolnak saját településükön, majd általában szervezetten átszállítják őket más településekre, ahol illegálisan újra és újra szavaznak. A Pro Democratia emberei egy ilyen akció felügyeletén kapták rajta Petru Filipet. Ő Várad egykori polgármestere, majd egy időre népszerűségvesztés miatt Bukarestbe költözött, nemrégiben pedig a PSD-be beiratkozva visszahozták ide, hogy a megyében próbálja felépíteni az itt amúgy népszerűtlen Ponta-pártot. „Szászfalva (Măgeşti) településen láttuk őt és a PSD több helyi emberét, ahogy egy mikrobusz manővereit felügyelték. Vagy azt történt, amire gondolunk, vagy embereinknek látomása volt” – mondta Adrian Simon.

Egy másik eset a Félixfürdőn volt. Ott több száz turista voksolt, és fejetlenség alakult ki: azon nyilatkozataikat, hogy máshol nem szavaznak, az utcán kellett kitölteniük, sokakat ez irritált, csalásra gyanakodtak, összezördülések történtek.

Hirtelen sokan megbetegedtek ugyanakkor Lugason: általában a helyhatósági választáson igényelnek sokan betegségre hivatkozva mozgóurnát, de tegnap a megye legtöbb településn maximum 2 személy kért ilyet, vagy senki. Ehhez képest az említett településem hirtelen negyvenen igényeltek ilyet. Az APD vezetője szerint ez is gyanús, „de nem bírálhatunk felül csatolt orvosi bizonylatokat”. Számos településen az is feltűnt neki, hogy egyes emberek egész nap a szavazókörök környékén tartózkodtak. „Furcsa ez is, viszont nem állt módunkban érdeklődni, hogy szabad polgárként mit keresnek folyamatosan ott” – mondta lapunknak.

Adrian Simon szerint mindezekkel együtt is jóval kevesebb visszaélés történt Bihar megyében, mint Ó-Romániában szokott. Úgy véli, ez azért is van, mert „most inkább csak helyi partizánakciókkal próbálkoztak, vihar előtti csend honol. Mindenki készül a mindent eldöntő november 16-i második fordulóra…”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!