ERDON Helyi hírek

2014.11.23. 17:59

Színvonalas szavalatok voltak

Díjkiosztással ért véget szombaton a XI. Partiumi Ady Endre szavalóverseny, az Ady Endre középiskolában. Tóth Márta iskolaigazgató és Csatlós Lóránt színművész adta át a díjakat.

Díjkiosztással ért véget szombaton a XI. Partiumi Ady Endre szavalóverseny, az Ady Endre középiskolában. Tóth Márta iskolaigazgató és Csatlós Lóránt színművész adta át a díjakat.

Bár a szombat délelőtti játékos csapatversenyen már nem mindenki vett részt, akik maradtak, arról számoltak be, hogy jó volt – a kreatív szövegek pedig, amelyek ennek során születtek, valószínűleg nyomtatásban is megjelennek majd, de a facebookon mindenképp, tudatta Tóth Márta a líceum dísztermében megszervezett díjkiosztó ünnepségen. Egyéb programokat is megemlített – a látogatást az Ady múzeumban, a beszélgetést Dragomán Györggyel, illetve Tasnádi-Sáhy Péterrel a Silent kávéházban. „Nagyon jóleső és örvendetes, hogy harminckét diák sok-sok Ady-verset tanult meg, lelkesednek a szép költői szövegekért és meg is értik azokat” – fűzte hozzá Tóth Márta, hozzátéve: végül is a mai felfogás szerint a költő annyi értelmet közvetít ahány olvasata van a versnek, azok száma pedig tőlünk függ, hiszen mindenki a pillanatnyi hangulatának, lelkiállapotának, értésének megfelelően közelít a szöveghez és azt hámozza ki belőle, ami számára a legfontosabb.

A későbbiekben az iskolaigazgató, valamint Csatlós Lóránt színművész kiosztotta a díjakat. Minden résztvevő kapott egy emléklapot, egy példányt a résztvevőkkel készült csoportképből, illetve a Várad folyóirat egyik számát - a díjazottak pedig könyvet és mézeskalácsot kaptak jutalmul. Említésre méltó, hogy a jó teljesítmények miatt az első három díj és a különdíjak mellett a negyedik díjat is kiosztotta a zsűri, mindkét kategóriában. A IX-X osztályosok kategóriájában Bogdán Farkas András, a kolozsvári János Zsigmond unitárius kollégium diákja nyerte el az első díjat; a XI-XII osztályosok kategóriájában ugyanannak a tanintézetnek a diákja, Tőtszegi Zsuzsa lett első díjas, a Ady Endre költészete által ihletett rajzok versenyét pedig Varga Noémi, a Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium tanulója nyerte meg. A díjkiosztás során nem feledkeztek el a diákokat felkészítő és kísérő pedagógusokról sem.

Végezetül Csatlós Lóránt további versolvasásra buzdította a diákokat. „Csodás, hogy a mai világban akad harmincegynéhány középiskolás, aki ilyen szép módon tölti a hétvégét” – jegyezte meg.

Mint megtudtuk, a versenyen résztvevő harminckét diák Kolozs, Szatmár, Szilágy, Temes és Bihar megyéből, továbbá Berettyóújfaluról és Derecskéről érkezett.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!