ERDON Helyi hírek

2014.11.17. 17:02

Nagyvárad gyönyörű szép nyüzsgő hely

Szabó Magda klasszikus művét, az Abigélt láthatja a váradi közönség november 22-én, szombaton a nagyváradi színházban. A darab producerével és egyik színpadra alkalmazójával, Bánfalvy Ági színművésznővel beszélgettünk, aki készséggel nyilatkozott a Bihari Naplónak.

Szabó Magda klasszikus művét, az Abigélt láthatja a váradi közönség november 22-én, szombaton a nagyváradi színházban. A darab producerével és egyik színpadra alkalmazójával, Bánfalvy Ági színművésznővel beszélgettünk, aki készséggel nyilatkozott a Bihari Naplónak.

– Fellépett-e már Nagyváradon, illetve van-e bármilyen Váradhoz köthető emléke?

– Volt nekünk (a Bánfalvy Stúdióról van szó – szerk. megj.) egy Jövőre veled ugyanitt című darabunk, amivel erdélyi körútra mentünk. Nem játszottuk Nagyváradon, de megálltunk ott. Nemrégiben is voltam Váradon egy pár napot, körülnéztem a városban, és egészen elámultam, hogy milyen gyönyörűszép, nyüzsgő hely, egy igazi világváros.

– Mire számít nagyváradi vendégszereplése során?

–Szabó Magdának vannak kötődései Nagyváradhoz. Az én nagyapám ugyan nem Nagyváradról, hanem Csíkszeredáról való, és többször voltam Romániában, hogy megmutassam a gyermekemnek a gyökereinket. Ezért a váradi előadás számomra egy különösen nagy alkalom lesz, nagyon sokat jelent nekem, hogy ott lehetek.

– Ezúttal kit alakít az Abigélben?

– Nem titok, hogy a filmsorozatban Torma Piroskát játszottam, és mindenki azt mondja, hogy nagy sikerrel. Most már mind szakmailag, mind korban belenőttem Horn Mici szerepébe. Nagyon közel áll hozzám ez a figura, aki mindig segíteni akar másoknak. Mintha nem színészkednem kellene, hanem önmagamat kellene alakítanom, aminek nagyon örülök. Tegyük hozzá, hogy Hujber Ferenc játssza Kuncz Ferit, Kiss Ramóna játszik engem, remekül, vagyis jó helyre került a Torma Piroskám, és Száraz Dénes alakítja Kalmár tanár urat, úgyhogy igazi sztárgárda a szereposztás. Nem titok, hogy van egy színészképző iskolánk és az Abigélben szereplő lányok abból az iskolából vannak.

– Mondjon néhány szót erről az iskoláról.

– Tulajdonképpen két szálon futnak a dolgok, mert van egy színészképző szakközépiskolánk, és van egy személyiségfejlesztő hétvégi iskolánk is, ahol kipróbálhatják magukat a tanítványaink. Például Bugár Anna, aki Ginat játssza az Abigélben, nálunk végzett. A mai világban ez egy nagyon nagy dolog, hogy egy növendéknek biztosított helye van a későbbiekben, tehát nem csak elvégez egy iskolát, hanem az előadásainkban ki is tudják próbálni magukat, és akikről úgy gondoljuk, azoknak szerződést is ajánlunk.

Közösségben dolgozni

– Jelenleg a színészi vagy oktatói munkája az, amit fontosabbnak tart?

– Szoktam mondani, hogy tanítani úgy jó, ha az ember benne van a dolgokban. Tehát ha valaki harminc éve nem volt a pályán, ha nem naprakész, akkor úgy nagyon nehéz a színészmesterséget tanítani. Nekünk ugyanúgy meg kell küzdenünk a mindennapokkal, meg kell beszéljük a napi teendőket, le kell vonjuk a tanulságokat. Én szeretek közösségben dolgozni, és nem csak irányítom a növendékeimet, hanem lehetőségeket teremtek, és szeretem, ha ők kreatívak és önállak.

– Min dolgozik jelenleg a Bánfalvy Stúdió?

–Nagyon sok mindennel foglalkozom: két új darabot készítünk elő, valamint játsszuk a Figaro házasságát, amelyben Hujber Ferenc veszi át Rékasi Károlytól Figaro szerepét.

– Az Abigélnek egy klasszikus feldolgozását, vagy egy modernizált, átdolgozott változatát láthatja majd a váradi közönség?

–Mi nem modernizálunk, hanem a művet akarjuk hűen visszaadni a közönségnek, úgy ahogy az eredetileg el volt képzelve. Mindig arra törekedtem, hogy Magda szemével lássak, az ő fejével gondolkozzak, hogy minden hiteles legyen. De mivel a színház egy kicsit más, ezért vannak elemek, amelyek eltérnek az eredetitől. Elárulok egy titkot: amikor Gina a történet végén menekül, akkor a filmben és a könyvben is az ajtó mögé bújik, de ez nem lenne nagyon hatásos megoldás a színpadon, így egy másfajta effektet találtunk ki. Tehát mi nem akarjuk megerőszakolni a darabot, hanem inkább azt próbáljuk követni, hogyan tudjuk megvalósítani azt, amit Szabó Magda elképzelt.

Nagyon várjuk és nagyon készülünk a váradi előadásra. Különleges szívvel és lélekkel megyünk.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!