ERDON Helyi hírek

2014.10.19. 17:41

Szokatlan vendéglő a Posticumban

Egalitas névvel időszakos vendéglő nyílt a nagyváradi Posticum központban. Csütörtökön az Élet autizmussal egyesület fiataljai mutatták meg, hogy képesek együttműködni, segíteni, dolgozni.

Egalitas névvel időszakos vendéglő nyílt a nagyváradi Posticum központban. Csütörtökön az Élet autizmussal egyesület fiataljai mutatták meg, hogy képesek együttműködni, segíteni, dolgozni.

Az emberi kapcsolatok egy újfajta megközelítéséről szól a nagyváradi Posticum Egalitas programja, mondta Csernák Béla, a Posticum elnöke a csütörtöki vacsorát megelőzően. A lényeg, hogy a sérült, különleges igényű embereket nem csupán adományokkal lehet segíteni, sokkal inkább úgy, ha egyenlő partnerekként, társakként kezeljük őket, segítő kapcsolatot létesítünk velük. És amint a program során kiderült, ha így közelítünk hozzájuk, együttműködőek és jól megállják a helyüket.

Élmény

A Posticum által kezdeményezett program során ezúttal az Élet autizmussal egyesület fiataljai segítettek főzni, illetve felszolgálni az Egalitas nevet viselő időszakos vendéglőben. Amint Bacsadi Gabriella, az egyesület elnöke elmondta, a fiatalok számára nemcsak élmény, de fejlődésük elengedhetetlen feltétele is, hogy kimozduljanak a megszokott környezetükből és új szituációkban igyekezzenek helytállni. „Fantasztikus, hogy elhagyhatják az ovis mentalitást és a kézműveskedést, ez nagyon fontos számukra. Így nyitottabbak lesznek és a sikerélmény a további fejlődésüket is elősegíti ” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Belejöttek

A hét fiatal szerdán délelőtt is több órát töltött a Posticumban. Ők szeletelték a húst a felnőttek irányításával, együtt készítették a tepertős pogácsát, kikavarták a palacsintának, illetve a nokedlinek való keveréket. Csütörtök délután pedig fehérbe és feketébe öltözve, szerényen és illedelmesen szolgálták fel a finomabbnál finomabb falatokat a vendégeknek: tepertős pogácsát, szürkemarha pörköltet nokedlivel és káposztasalátával, végül túrós palacsintát eperöntettel. Először kissé félénken közeledtek a vendégekhez, de hamar belejöttek, udvariasan kérdezték, hogy ki mit óhajt, illetve mi vihető el az asztalról.

Mint megtudtuk, a vendégek az adományokkal az egyesület programjait támogatják. Az Egalitas időszakos vendéglőt a tervek szerint havonta egyszer szervezik meg a továbbiakban, a következő vacsora november 13-án lesz. Legalább két nappal előtte szükséges jelentkezni, a 0744–504–051-es telefonszámon.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!