ERDON Helyi hírek

2014.10.09. 11:52

Könnyűzenei fesztivált rendeznek Váradon

A nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola első alkalommal szervezi meg az Art Oradea Festival könnyűzenei fesztivált, amelyre október 17-én kerül sor.

A nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola első alkalommal szervezi meg az Art Oradea Festival könnyűzenei fesztivált, amelyre október 17-én kerül sor.

Az I. Art Oradea Festival részleteiről Marian Boboia, a Francisc Hubic Művészeti Iskola igazgatója beszélt. Mint elmondta az első alkalommal megszervezésre kerülő országos könnyűzenei fesztiválon a romániai művészeti iskolák diákjai és végzettjei mérik össze majd tehetségüket. A verseny előválogatójára október 16-án 11 órától kerül sor a Hubic iskola székhelyén. Az ország különböző művészeti iskoláiból 1-2 versenyző érkezik az előválogatóra, közülük egy szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. Maga a fesztivál október 17-én 17 órától kezdődik a váradi színházban. A versenyzők két számmal kell készüljenek, egyet a romániai egyet pedig a nemzetközi repertoárból választva. Amíg a zsűri döntését meghozza, addig a fesztivál második részében fellép a Hubic könnyűzenei zenekara, akik az iskola korábbi végzettjeit – Natalia Selegean, Anca Căuş, Sergiu Nica, Lăcrimioara Deac, Dora Popovici, Páll Tímea, Czvikker Lilla –, valamint az ország különböző részéből érkező négy fiatal énekest kísérik majd. A zenei műsor végén pedig kihirdetik a győzteseket: kiosztanak egy trófeával járó nagydíjat, első, második és harmadik helyezést, valamint két dicséretet. A többi résztvevő pedig részvételi oklevelet vehet majd át.

Fejlődés

A fesztiválon fellép Horia Moculescu zongoraművész, a verseny zsűrijének elnöke is. Marian Boboia kifejtette, hogy a fesztivált minden évben szeretnék majd megrendezni, sőt majd egy klasszikus zenei fesztivált is szeretnének létrehozni. Így az iskola nem csak a népzenei téren, hanem könnyű és klasszikus zenei téren is fejlődhet. A fesztiválra a belépés ingyenes lesz, a páholyokat viszont a meghívottaknak tartják fenn. A fesztivál megszervezését a Bihar Megyei Tanács támogatta.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!