ERDON Helyi hírek

2014.09.02. 16:06

Szeptemberi, váradi tanszermustra

Még nem kezdődött el a tanszervásárlási láz, de az üzletek, bevásárlóközpontok már felkészültek, s a piacon is van olyan stand, ahol ilyesmit árulnak. Körbenéztünk, mit, hol, mennyiért vehetünk meg.

Még nem kezdődött el a tanszervásárlási láz, de az üzletek, bevásárlóközpontok már felkészültek, s a piacon is van olyan stand, ahol ilyesmit árulnak. Körbenéztünk, mit, hol, mennyiért vehetünk meg.

A váradi nagypiacon több helyen is árulnak füzeteket, írószereket, de egyetlen olyan standot láttunk, ahol gyakorlatilag minden ilyenkor szükséges holmit megvásárolhatunk. „Igyekeztem meghagyni a tavalyi árakat, ahol csak tudtam, de van, ami egy kevéssel drágult. A lerakatok sem igen drágítottak, kevés a változás” - mondta a standnál árusító hölgy. A kereskedők maguk döntik el, mekkora árrést alkalmaznak, inkább sokat akarnak eladni kis nyereséggel vagy kevesebbet, borsos áron. Mindkettőre van példa – tette hozzá.

Kínálat

Itt egyébként egy márkásnak számító 48 lapos füzet 1,5 lejbe kerül, a 80 lapos ára pedig 2,5 lej. Az A4 méretű, 80 lapos füzet ára 4,5 lej, a kisméretű biológia és földrajzfüzetek ára 2,5 lej, a nagyoké négy lej. A kicsi rajztömbök ára 3,5 lejnél kezdődik, a nagyoké 4,5 lejnél. Füzetborítókat már egy lejért is kapni, a könyvborítók ára pedig két lej. Márkásnak számító töltőtollat 16, illetve 18 lejért árul, a legolcsóbb filctollkészlet 7 lej, a márkás tolltartók ára 16 és 30 lej közötti, utóbbiak íróeszközökkel is el vannak látva.

Pár méterrel arrébb iskolatáskákat árulnak: első osztályosoknak való kisebb, kínai gyártmányú táskákat már 20 lejért is lehet kapni, a nagyobbak ára 35-től 45-ig terjed, hátizsák típusú, valamint válltáska egyaránt kapható.

Benéztünk egy váradi papíráruboltba is. Itt sem láttunk vásárolókat, pedig, amint az eladó elmondta, más években ilyenkorra már harmadjára töltötték fel a készletet. Egyúttal megjegyezte: nem tesznek nekik jó szolgálatot a bevásárlóközpontok reklámjai. Igaz, hogy lehet néhány tíz banis füzetet kapni, de az olyan is: átüt a tinta a lapok túloldalára, kisebb is, mint kellene. Az írószerek egy része pedig egyes bevásárlóközpontokban még drágább, mint nála, tette hozzá. Ebben az üzletben különben a 48 lapos füzetek ára 1,4, illetve 1,8 lej, a 80 laposoké 3 és 5,7 lej közötti, a kis földrajzfüzetek ára 1,4, vagy 1,8 lej, a nagyok darabját 3,8, illetve 4,8 lejért lehet megvásárolni. A kis rajztömbök ára 3,5 lejtől, a nagyoké 4,8 lejtől kezdődik, de különleges, vastaglapú rajztömböt is lehet náluk kapni, 16,5 lejért.

Árak

Az egyik váradi bevásárlóközpont kínálatát megnéztük. Néhány példa: tíz darab 40 lapos füzetet 3,8 lejért, 48 lapos A4 méretű füzetet 1,29 lejért, hátitáskát 19,99 lejért, kis rajztömböt 1,98 lejért, tolltartót 2,59 lejért, márkás töltőtollat 8,99 lejtől kezdődően lehet vásárolni. Láttunk kisiskolás lányoknak való egyenruhát 34,99 lejért, de a több részből állóért márt több a tripláját kell kifizetni. A kisfiúknak való öltöny pedig 119 lejbe kerül, a hozzá való ing további 29,99 lejbe.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!