ERDON Helyi hírek

2014.09.25. 12:15

Bukarestben lép fel a Hubic zenekara

Megtisztelő meghívásnak tesz eleget a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola Rapsodia Bihoreană elnevezésű népdalzenekara: Bukarestben, a Palota-teremben lép fel október elsején.

Megtisztelő meghívásnak tesz eleget a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola Rapsodia Bihoreană elnevezésű népdalzenekara: Bukarestben, a Palota-teremben lép fel október elsején.

Az In Memoriam Marioara Murărescu emlékhangverseny egyedüli zenekara lesz a váradi Rapsodia Bihoreană – ezt, amint a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, tevékenységük egyértelmű elismeréseként értékeli Marian Boboia igazgató, valamint Liviu Buţiu aligazgató, az együttes karmestere és egyúttal az iskola hegedűtanára. Marioara Murărescu a Tezaur folcloric című műsor kitalálója, melyet harminc éven keresztül sugárzott a Román Televízió az ő irányításával és vezetésével. A műsor létrehozója tavaly januárban halt meg, s az emlékkoncertet fia, Petre Murărescu szervezi. Mindehhez hozzátartozik, hogy 2008 óta Nagyváradon zajlottak a népszerű műsor legfontosabb koncertjei, a legutóbbi például áprilisban volt megszervezve, a Sportpalotában, mintegy másfél ezer résztvevővel. Ezeket a Román Televízió közreműködése mellett a Megyei Tanács támogatásának is köszönhetik, hangsúlyozták ki.

A Rapsodia Bihoreană egyébként jövőre ünnepli fennállásának tizedik évét, mondta az iskola aligazgatója. Megfelelő zenei képzettséggel rendelkező tagjai között zenetanárok, az iskola egyetemet végzett és jelenlegi hallgatói egyaránt megtalálhatók. A zenekar pályafutásának legnagyobb eredménye ez a meghívás, hangsúlyozták ki. A legutóbbi nagyváradi hangverseny mintegy hat órán keresztül tartott, a bukaresti valószínűleg még több időt vesz majd igénybe. A program során különböző régiók népzenei kincsét mutatják majd be, Bihar megyéből mintegy tíz népdalénekes kapott meghívást, összesen pedig 56 népdalénekes lép majd fel. „Aki nem érti, hogyan fogjuk bírni a hosszú műsoridőt, az jöjjön el és győződjön meg arról, hogy amúgy is egész nap próbálunk” - mondta az iskola aligazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!