ERDON Helyi hírek

2014.08.13. 15:36

Monaco csillaga

2013-ban Olivier Dahan rendezésében készült „Grace- Monaco csillaga” című francia- amerikai- belga-olasz életrajzi film járja be a világ filmszínházait.

2013-ban Olivier Dahan rendezésében készült „Grace- Monaco csillaga” című francia- amerikai- belga-olasz életrajzi film járja be a világ filmszínházait.

Az Oscar-díjas hollywoodi filmcsillag, Grace Kelly életének egyik szakaszát, a monacói városállam diplomáciai vitáit mutatja be. A film cselekménye az 1960-as évek elején zajlik, amikor Monacót esetleges francia invázió fenyegette.

Grace Kelly színésznő a monacói herceg, III. Rainier felesége lett, Monacóba költözött. Ennek következtében filmes karrierje lezárult, mert mind a herceg, mind a városállam polgárai ellenezték az újabb filmes tevékenységét, bár többször is kapott filmes felkérést. Alfred Hitchcock a Marnie című film főszerepét ajánlja Grace-nak, aki bár vonzónak találja az ajánlatot, még sem fogadja el. Grace dilemma előtt áll: a színészi pályát folytassa vagy a férjét, illetve a hercegséget segítse. Monaco azáltal kerül diplomáciai bonyodalomban Franciaországgal, hogy a franciák meg akarják adóztatni a városállamot. Az történt, hogy az adómentesség miatt sok francia cég és gazdag személy ott helyezte el a tőkéjét, ezáltal a francia bevétel csökkent. Vita keletkezett III. Rainier és De Gaulle között. A monacóiak az állam függetlenségének lehetséges elvesztését látták ebben a diplomáciai konfliktusban. A film érzékelteti Grace Kelly szerepét, miként menti meg a városállam függetlenségét. Érdekes az amerikai liberális szemlélet és a történelmi hagyományokkal rendelkező monacói szemlélet összevetése. A filmet a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díszbemutatóján láthatta a filmes világ. Olivier Dahan szerint: „Ez nem életrajzi mű, én nem vagyok sem életrajzíró, sem történész.” A film bizonyos reális elemeket tartalmaz, de fikciót jelent. Grace Kelly (1929-1982) Oscar- díjas filmszínész. 1955-ben A vidéki lány című filmben alakította a főszereplőt. A Legjobb női főszereplő díjat kapta. 1951-1956 között 11 játékfilmben játszott.

Szereposztás

Grace- Monaco csillaga (Grace of Monaco) című

film rendezője Olivier Dahan. Forgatókönyvíró: Arash Amel operatőr: Eric Gautier. Producerek: Arash Amel, Uday Chopra, Pierre-Ange Le Pogam. Vágó: Olivier Gajan Szereplők: Nicole Kidman (Grace Kelly), Roger Ashton-Griffiths (Alfred Hitchcock), Tim Roth (III. Rainier herceg), Milo Ventimiglia (Rupert Allan), Parker Posey (Madge Tivey-Faucon), Paz Vega (Maria Callas), Derek Jacobi (Fernando D Aillieres gróf), Frank Langella (Francis Tucker atya),

Geraldine Somerville (Antoinette hercegnő)

Nicholas Farrell (Jean-Charles Rey).

„Grace- Monaco csillaga” című, filmnek az alaptörténete nem egyedi. A tehetséget becsülni kell, márpedig Grace Kelly tehetséges volt, ami párosult egy ragyogó külsővel, magabiztos viselkedéssel. Egy nagyfokú tudatossággal, és lévén örök hölgy, vágyott a szeretetre, amit szintén megkapott. De jött a nagy Ő, III. Rainier herceg személyében, aki neveltetésének következtében tudott olyat nyújtani, amit csak Ő adhatott ennek a csodálatos teremtménynek. Grace Kelly „A vidéki lány” című filmben főszerepet kapott. A múlt század közepén Európa egyik legszebb táján egy mini birodalomban, amelynek történelmi múltja nem lebecsülendő, kibontakozik egy szerelmi románc, mely tényleg filmre, kívánkozik. Az is lett belőle. Csak éppen más szereplőkkel, mint a filmekben általában. A jó művész mindent el tud játszani. Ezt nekünk, az utódoknak módunkban van megtapasztalni. Bepillanthatunk egy olyan mini világba, amely az idegen forgalmából, a kaszinók- játéktermek jövedelméből él. Nagyon magas fokon jól él. Mesébe illő helyzet. Ezt adja vissza Nicole Kidman (Grace Kelly) szerepében, aki szintén van annyira tehetséges, művész, mint akit alakított. Hisszük minden mozdulatát, játékát. Egyszerre tud lenni kellemesen kedves amerikai parasztlány és monacói úriasszonyok rendszabályozója, de nagy asszonya is lenni, aki tudja, mit jelent a III. Rainier herceg ház méltó vezetőjének lenni.

Számomra külön élményt jelentett, amikor hallhattam Maria Callas halhatatlan hangját. Nyári kánikulában, egy mai technikával ellátott filmszínházban, nagy vásznon megnéztem egy olyan filmet, mely azért készült, hogy elmondja, az élet szép, a művészet örök.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!