ERDON Helyi hírek

2014.07.10. 16:22

Nálunk éneklik a történelmet

Gyergyószentmiklóson szombaton este dalban mondják el a történelmet. A Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál keretén belül sor kerül A Fejedelem című történelmi rock musical erdélyi ősbemutatójára.

Gyergyószentmiklóson szombaton este dalban mondják el a történelmet. A Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál keretén belül sor kerül A Fejedelem című történelmi rock musical erdélyi ősbemutatójára.

A több, mint 70 szereplős előadást az Egri Gárdonyi Géza Színház és a Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. színészei adják elő Gyergyószentmiklós Orbán Balázs terén este nyolc órától.

Szervezőként a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ már két hónapja dolgozik azon, hogy az előadás zavartalanul zajolhasson le, hisz nem kis munkával és felelősséggel jár egy ekkora horderejű ősbemutató szervezése. Az Orbán Balázs téren, akár a hangyák szorgoskodnak, építik a méretes színpadot, tízessével állítják a kézműves- és vásársátrakat, kábelekkel rohangálnak felalá. Ritkán kerül sor ilyen nívós rendezvényre. A musical súlyát az átadni kívánt tartalom növeli igazán, hisz olyan eszmét sugároz, melynek átvételére itt, Székelyföldön régi időktől fogva szükség van. II. Rákóczi Ferenc, kormányzó fejedelmünk ugyanis egy olyan hitért való kiállásról mutat példát számunkra, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy mi, erdélyi magyarok büszkén vállalhassuk sorsunkat itt a Kárpátok lábánál.

Egy ember, aki annak idején, mikor szükség volt a haza becsületének megőrzésére, kitartott eszméje mellett és száműzetésében a számára a legfontosabbat, az otthonát áldozva azért, hogy nemzete a megfelelő irányba haladhasson tovább, olyan mércét állít számunkra a jóért való küzdelemben, melyet követni nem csak érdemünkre szolgál, hanem egyben kötelességünk is.

Életútjának fontossága ezen túlmenően nem csak nemzeti síkon, hanem életvezetés és erkölcsi téren is számottevő és követendő példa. Töretlen akaraterejével harcba szállva az igazságtalanság és elnyomás ellen, vállalva a halálnál is rosszabbat, rávilágit emberi voltunk lényegére: célt kell kitűznünk magunk elé, melyet – legyen bár elérhetetlennek tűnő – soha nem szabad feladnunk, mert, ha ebben az életben nem is, de egyszer valamikor, lehet az a akár távoli jövőben, be kell hogy teljesedjen... és éppen mi, ma élő magyarok vagyunk ennek a célnak beteljesítői.

Ekképp mi sem adhatjuk fel kitűzött céljainkat, legyen az nemzeti, vagy egyéni indíttatású, mert lehet, így adunk esélyt unokáinknak, hogy bevégezhessék, amit mi elkezdtünk.

Hozzánk, Gyergyószentmiklósra jön tehát ennek az igaz embernek a színház által felelevenített szelleme, hogy nyomatékosítsa azt, amit egykoron Fejedelemként életcélul tűzött ki.

Nekünk mindössze ott kell lennünk, hogy hallhassuk, láthassuk, átérezhessük történetét és erőt meríthessünk belőle.

Az ingyenes, két és fél órás darab Moravetz Levente rendezésében, a Gyergyószék Képviseleti Iroda, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa által támogatva garantáltan felejthetetlen élményt nyújt mindenki számára.

További információ a Fesztivállal és A Fejedelemmel kapcsolatosan a www.kulturfeszt.ro weboldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!