ERDON Helyi hírek

2014.07.15. 16:57

Kultúra – avagy műveljük, amit érdemes! Kultúrfeszt – Gyergyószentmiklós

„Míg távol jövőnk a múltból öntözött, addig él e nép a Kárpátok között” – énekelték neves magyarorzsági színészeink Gyergyószentmiklóson a hétvégén A Fejedelem című történelmi rock musical ősbemutatójának keretében a II. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválon. A II. Rákóczi Ferenc életét a szabadságharc ideje alatt végigkísérő történelmi musicalen a résztvevők megmutatták, hogy igenis szép számmal vannak emberek, akik úgy gondolják, őseink történetéből tanulni szükséges ahhoz, hogy Jövőt teremtsünk.

„Míg távol jövőnk a múltból öntözött, addig él e nép a Kárpátok között” – énekelték neves magyarorzsági színészeink Gyergyószentmiklóson a hétvégén A Fejedelem című történelmi rock musical ősbemutatójának keretében a II. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválon. A II. Rákóczi Ferenc életét a szabadságharc ideje alatt végigkísérő történelmi musicalen a résztvevők megmutatták, hogy igenis szép számmal vannak emberek, akik úgy gondolják, őseink történetéből tanulni szükséges ahhoz, hogy Jövőt teremtsünk.

A kultúra szó művelést jelent: a szokások és hagyományok művelését, melyek nélkül élni lehet, de nem érdemes. A hagyomány szó elődeink örökségét foglalja magába, mely utat mutat egy fenntartható fejlődéshez. Enélkül szétszóródunk, energiáink elapadnak. Ezt nem figyelembe venni veszélyes, viszont manapság érdeklődést generálni iránta nagyon nehéz. Egy nehéz, de nemes cél és ez motiválja a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ kicsiny szervező csapatát.

Az ősbemutatón több ezren gyűltek össze a nézők, akik célközönségként mind a történelem-, kultúra- és minőségi színházkedvelők közül kerültek ki – figyelembe véve, hogy sokan nagy utat tettek meg azért, hogy szombaton, a kuruc napi kultúrprogramokon részt vehessenek. Nem csak a medencéből és a megyéből érkeztek résztvevők, hanem buszokkal jöttek Erdély más részéről és Magyarországról is, hogy az ősbemutatót azon a helyen láthassák, ahol a legaktuálisabb az üzenete: a Kárpátok között, Székelyföldön.

A magas színvonalú produkció még ennél is sokkal több résztvevőt érdemelt volna, de a húszfős szervezőcsapat ennek ellenére pozitívan éli meg Kulturális Fesztiválban rejlő potenciált. Az, hogy ennyien eljöttek egy ilyen típusú programra, azt jelenti, hogy van rá igény, és jövőben még több lesz az érdeklődő.

A Fejedelem ősbemutatóján kívűl még számos színes kulturális programra is sor került a fesztivál keretében

A Láthatatlan Gyergyószék makettkiállítást egész fesztivál ideje alatt látogathatták az érdeklődők a városi könyvtárban. Az Erdélyi Utakon Egyesület által megálmodott kiállítássorozat Gyergyószentmiklós fő épületei mellett bemutatja Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy valamint Gyergyódirtó egy-egy nevezetességét is, mely főleg a nemlátó érdeklődőknek szerezhetett örömet.

A szintén a fesztivál ideje alatt végigvonuló Unplugged Fest a város különböző lokáljaiban esténként megszervezve nagy tömegeket vonzott minden egyes alkalommal telt házat eredményezve. Fellépők a következő együttesek voltak: Bagossy Brothers Company, No Sugar, Face Today, Stereogram, Four People One Pack, Ego Sum, DNS, Black Cat, George, Szentjobbi Gergő és Keresztes Barna és a The Blast. A nagyszínpadon a következő együttesek léptek fel: Bagossy Brothers Company, Gyergyószentmiklós Fúvószenekara, FUNKorporation, De La Funk és a No Sugar.

Stúdiótermi jazz koncerteket az Inocsényka és az Éltes Áron feat Gáspár Csaba együttesek jóvoltából élvezhetett a zenekedvelő közönség; a zsinagógában pedig a Kush Kush zenekar egyesítette a teret és a dallamot a klezmer zene által.

A szombaton felállított húsz sátorban megrendezett kézműves vásár és mesterségbemutató is hangulatos kis programot eredményezett a legkülönfélébb mesterségek megismertetésével. A látogatók betekintést nyerhettek a szövés, zsindelypattintás, csipkeverés, bútorfestés, nemezelés, szapulás, faragás, növényifestés és sok más kézműves foglalkozás rejtelmeibe.

Münzlinger Attila csillagfotós kiállításmegnyitóját telt házzal fogadta a közönség. A lélegzetelállító fotókat az érdeklődők a Művelődési Ház Karancsi Sándor termében tekinthették és tikinthetik meg munkanapokon 8 és 4 óra között, vagy a július 18-án szervezett Gyógynövény fesztivál alkalmával.

A komolyzenei délutánon több, mint száz érdeklődő töltötte be az örmény templom kertjét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Fúvós Oktettjét és Orosz Dávid klasszikus gitárművész lélekemelő, csodálatos koncertjét hallgatva.

Ezen túl színházi előadások, gyerekprogramok, bábszínház, korabeli magyar muzsika és viseletbemutató, szórakozóhelyeken szervezett könyvcserebere, könyvbemutató, borkóstoló és Meszesek című filmbemutató a Népművészeti Alkotóházban, szabadtéri performanszok, csillagvizsgálás, állandó kiállítások színezték a programot.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Gyergyószék Képvisetleti Irodának (GYERKI), Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Hargita Megye Tanácsának, és jövőre is szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!