ERDON Helyi hírek

2014.07.02. 12:26

Három törvény lépett hatályba

Traian Basescu államfő kedden kihirdette a a 263/2007 számú, a bölcsődék működését szabályozó törvényt módosító jogszabályt, a gyermek egészséggondozásáért adandó szabadnapról és a vakációs jegyek kiosztásáról szóló jogszabályokat.

Traian Basescu államfő kedden kihirdette a a 263/2007 számú, a bölcsődék működését szabályozó törvényt módosító jogszabályt, a gyermek egészséggondozásáért adandó szabadnapról és a vakációs jegyek kiosztásáról szóló jogszabályokat.Az első kihirdetett jogszabály értelmében az országban működtetni lehet ún. egyhetes bölcsődéket is, ezek olyan intézmények, amelyekbe a szülők hétfőn adják be gyermekeiket, és pénteken délután mennek értük. A jogszabály értelmében ilyen bölcsődéket csak kivételes esetekben lehet működtetni. Egyhetes bölcsődék a magán- és az állami szektorban is működhetnek. Az államfő által kihirdetett másik jogszabály lényege az, hogy a szülők egyike vagy a gyám évente egy szabadnapot kérhet a munkáltatótól arra, hogy elvégeztesse gyermekének orvosi kivizsgálását. A munkáltató nem lesz köteles kifizetni az adott nap után járó munkabért. A szülők, illetve a gyám a szabadnap megkapása után orvosi igazolást kell vigyen a munkáltatónak arról, hogy a gyermeken elvégezték a vizsgálatokat. Egy vagy két gyermek után egy ilyen szabadnap kérhető évente, három, vagy több gyermek után évente két szabadnap igényelhet. Ez a jogszabály mind a közszférában, mind pedig a magánszférában alkalmazásra kerül. A harmadik elfogadott jogszabály értelmében a közintézmények, az önálló ügyvitelű vállalatok és az állami cégek maximum hat havi bruttó minimálbér értékben adhatnak vakációs jegyeket alkalmazottaiknak, amelyekből utóbbiak turisztikai szolgáltatás-csomagokat vehetnek az Országos Turisztikai Hatóság által engedélyezett turisztikai szolgáltatóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!