ERDON Helyi hírek

2014.06.04. 11:42

Szépül a nagyváradi Sas-palota

Jól haladnak a váradi Sas-palotának az Eminescu-szobor felé eső homlokzatának a renoválási munkálataival. Bár a szerződés szerint a kivitelezés 24 hónap, lehet, hogy hamarabb befejezik.

Jól haladnak a váradi Sas-palotának az Eminescu-szobor felé eső homlokzatának a renoválási munkálataival. Bár a szerződés szerint a kivitelezés 24 hónap, lehet, hogy hamarabb befejezik.

Torzsa Tibor, a kivitelezéssel megbízott szalárdi Constructorul cég munkavezetője az Erdély Online-nak kifejtette: február közepén kezdték el a munkálatokat, azóta lebontották a régi vakolatot, és újravakoltak, a porcelán elemek egy része helyett újakat tettek, egy részét pedig restaurálták. A nyílászárókat renoválták, és ki lett javítva a födém faszerkezet, illetve a tetőzet régi cserepeit teljes egészében újakra cserélték. Különösebb problémák nem adódtak, mivel „nem tegnap óta dolgozunk történelmi épületek felújításánál”. A nehézségek inkább úgymond határidősek voltak, a nagyobb porcelán elemek megrendelése és leszállítása a vártnál több időt vett igénybe, mivel ezeket Magyarországról szerezték be, a Zsolnay porcelángyártól.

Furcsa felosztás

A munkálatokkal egyébként jól haladnak, sőt a tervezetnél előbbre tartanak, ugyanis az áfa nélkül 6,4 millió lej értékű szerződés az átvételtől kezdve két évre szól. Amúgy a Sas-palota három négy épületrészből tevődik össze, a B, C, D és E épületek, viszont utóbbinak nincs homlokzata. A D épületrésszel 98 százalékban elkészültek, csupán kisebb javítások vannak még hátra, a C épülettel 70 százalékban végeztek, ezt követően színezik majd, a B épület toronyrészét pedig ezután fogják felállványozni, itt bizonyos elemek tönkre vannak menve, ezért ezeknek újra kell csinálni a sablonját.

A szakember azt is megjegyezte még: érdekes módon az épületrészek megjelölései nem sorrendben követik egymást, kicsit furcsa a felosztás. A Digi TV székhelye az A épület, visszafelé, a park irányába következnek tovább a C, D és E épületrészek, a B szárny pedig a szobor felőli bejáratnál, a jobb oldali részen található.

A Sas-palota 1907-1908-ban épült, szecessziós stílusban. A Kurlander Ede és Adorján Emil zsidó ügyvédek által, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján felépített műemlék ingatlan a város legjelentősebb szecessziós épületegyüttese.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!