ERDON Helyi hírek

2014.06.01. 19:07

Fotó Váradról, gyerekszemmel

Nagyvárad gyermekszemmel címmel fotóversenyt hirdetett 12-16 éves fiatalok számára az Újvárosért Egyesület. Az alkotásokból tárlat nyílt szombaton az RMDSZ várad-újvárosi székhelyén.

Nagyvárad gyermekszemmel címmel fotóversenyt hirdetett 12-16 éves fiatalok számára az Újvárosért Egyesület. Az alkotásokból tárlat nyílt szombaton az RMDSZ várad-újvárosi székhelyén.

A gyermeknap alkalmából a szervező Sauer Yvette, a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetem harmadéves hallgatója Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas képzőművész szaktanácsaira alapozva fordult néhány héttel ezelőtt felhívással 12-16 éves fiatalokhoz, azt kérve tőlük: olyan felvételeket készítsenek, melyek szerintük valamilyen jellegzetességét mutatják be a városnak. A képek ugyan bármilyen tematikájúak lehettek, de valamilyen módon Nagyváradra kellett utaljanak. Ábrázolhattak épületeket, emlékműveket, virágokat, zöldövezeteket, utcákat, történelmi emlékhelyeket, kulturális és esztétikai értékeket, olyan különlegességeket, turisztikai nevezetességeket, melyek mind-mind a Körös-parti városhoz köthetőek.

Végül körül másfél tucatnyian pályáztak 34 alkotással, a kiállítás megnyitójára, illetve a díjátadásra szombat délután került sor a várad-újvárosi RMDSZ-szervezet székházában. Az egybegyűlteket Sauer Körzeti RMDSZ-elnök és Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei vezetője köszöntötte, Jakobovits Márta képzőművész sajnos egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.

Három díj

Az első díjat (könyvek és 200 lej) a 14 éves Veres Roland vehette át, az indoklás szerint azért, mert A tizenévesek művészete című képével arra hívta fel a figyelmet, hogyan ötvöződik a régmúlt művészete napjaink egyik szubkulturális irányzatával, s mindezt 3D-szerűen láttatta. A második helyen (könyvek és 100 lej) a 13 esztendős Belényesi Andrea végzett, mert A Sas-körül című pályaművével azt ábrázolta, hogy a művészet miért lehet mindannyiunk közös nyelv. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén 13 éves Lakatos Zsófia léphetett (könyvet és aranygyűrűt kapott), mivel Naplemente másképp című fotója a koncentrálás súlypontelhelyezésének példája, a fény-árnyék hatás révén. A rendezvény egyik médiapartnere a Bihari Napló volt, támogatók a Partium Alapítvány és a Communitas Alapítvány.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!