ERDON Helyi hírek

2014.05.27. 10:55

Készülnek a Partiumi Vágtára

Bihar megye- Június 7-én a köröskisjenői Kings Land golf- és szórakoztató központban szervezik meg a Partiumi Vágtát, amely a budapesti Nemzeti Vágra nagyváradi előfutama.

Bihar megye- Június 7-én a köröskisjenői Kings Land golf- és szórakoztató központban szervezik meg a Partiumi Vágtát, amely a budapesti Nemzeti Vágra nagyváradi előfutama.

Ezen több Bihar megyei település is képviselteti magát, többek közt Szalárd. Nagy Miklós polgármester az Erdély Online érdeklődésére válaszolva elmondta: egy csapatot indítanak, nem gondolnak többre. A lovashagyományok és -kultúra ápolásának jegyében régóta együttműködnek a szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesülettel, így természetesnek találták, hogy most is így tesznek. Különben neki is van négy lova, a fia, Nagy Nándor pedig tagja az említett civil szervezetnek. A Partiumi Vágtán  Szalárdot Zatykó Jácint fogja képviselni. Zatykó Jácint honlapunknak elmondta: Nagy Miklós segítségével már 2009-ben részt vett a Nemzeti Vágtán, majd 2010-ben ismét, illetve egyéb hasonló rendezvényeken is ott szokott lenni, például Sarkadon és Debrecenben. Ennek ellenére kevés versenyen indul, ezért nem tekinthető profinak, csupán amatőrnek. Megtetszett neki ez az életmód, a „huszárélet”, és lovaglás az élete mindennapi részévé vált.

Női zsoké

Hegyközcsatár szintén egy csapattal képviselteti magát a megmérettetésen. Vitályos Barna polgármestertől megtudtuk, hogy a fogathajtó versenyekről jól ismert ifj. Dorsonszki Imre lesz a lovasuk, a ló tulajdonosa pedig Nagy Zsolt Barna. Hangsúlyozta: minden olyan rendezvényen igyekeznek ott lenni, amelyen öregbíthetik a község hírnevét, pozitív üzenetet közvetíthetnek, amúgy pedig jó kezdeményezésnek tartják a vágtát.

Nagy István érkörtvélyesi polgármester is azt nyilatkozta: az általa vezetett település is képviselteti magát a vágtán, hiszen természetesen ők is szeretnének felzárkózni, fejlődni, és be akarnak kerülni Bihar megye történetébe. Érdekességképpen arra hívta fel a figyelmet: a ló tulajdonosának a mennye fog lovagolni, de mivel a hölgy jelenleg Németországban él, egyelőre más gyakorol helyette, szoktatja a lovát, azonban remélik, hogy az állat a női zsokénak is engedelmeskedni fog.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!