ERDON Helyi hírek

2014.02.26. 11:44

Kolozsvári Operabál értékei

A Kolozsváron, a 19. alkalommal megrendezett Operabál a város, de a hazai kulturális élet egyik jelentős rendezvénye, amely a szellemi értékeknek a megbecsülését is kifejezi. Romániában egyedi jellegű rendezvény, melyre neves személyiségeket hívnak meg. A célja, hogy Európa hasonló jellegű eseményei közé zárkózzon fel.

A Kolozsváron, a 19. alkalommal megrendezett Operabál a város, de a hazai kulturális élet egyik jelentős rendezvénye, amely a szellemi értékeknek a megbecsülését is kifejezi. Romániában egyedi jellegű rendezvény, melyre neves személyiségeket hívnak meg. A célja, hogy Európa hasonló jellegű eseményei közé zárkózzon fel.

A XIX. Operabál tanulsága az a rendkívül ősi felfogás, mely szerint minden akkor kifizetődő, ha azt, amit felkínálok, értékesíteni tudom. Márpedig a 19. alkalommal felkínált Operabál kivitelezése példaértékű lehet minden résztvevő számára.

Dr. Mikó Mátyás és a csapata pontosan tudta, és be is tartotta mindazt, amit a sajtótájékoztatón megígért. A kolozsvári Operabál magán viselte mindazt a tanulságot, amit az előző években tapasztalt. A közönség java azokból a fiatalokból került ki, akik már a felnövekvő új nemzedéket jelentik. Nem csak a gazdasági életben, de a tudomány terén is sikeresen bizonyítottak. Magabiztosak, határozottak, az életet akarják mind jobb és jobb körülmények között élni. Ennek érdekében hajlandók áldozni is. Elutazni külföldre számukra nem akadály. Az öltözködésük is lépést tart a divattal. Igényeik sem kicsinyek. Dr. Mikó és csapata ezekkel tisztában lévén, a műsort is úgy állította össze, hogy az, kedvező legyen a bálozók számára.

Képek Oroszországból-című operaelőadás

Ebben volt hathatós segítője Marius Vlad Budoiu, a Kolozsvári Nemzeti Opera igazgatójának koncepciója, aki az operaáriákat és balett- részleteket úgy fogta csokorba, hogy az rendkívül élvezhető legyen, ugyanakkor világos képet adjon az orosz zene és balett világáról is. Rendező: Tiberius Simu. Koreográfus: Felicia Şerbănescu. Díszlet: Valentin Codoiu. Felléptek a Kolozsvári Nemzeti Operaház kórusa, balettkara, valamint zenekara. Vezényelt Iurie Florea, a Bukaresti Nemzeti Operaház karmestere.

Részletek hangzottak el M.P. Muszorgszkij (Hovanscsina- Nyitány), A.P. Borogyin (Igor herceg), M.I. Glinka (Ivan Szuszanyin), P.I Csajkovszkij (Pikk dáma, Hattyúk tava, Anyegin, és „1812” Nyitány Fináléja) műveiből.

Előadók: Lucia Bulucz, Oleg Ionese, Cristian Mogoşan, Nadeja Cerchez, Ruslan Bârlea.

Végül egy szenzációs összeállítás Katyusa címmel melyet förgeteges ritmusban végig énekeltek és táncoltak. A közönség részéről hatalmas ováció. Nagy sikert aratott az Opera balettkarának a fellépése is.

Lya Hubic díj

A kialakult hagyományhoz híven, az Operabál nem csak a szórakozást jelenti, hanem annak elismerését is, hogy a tudomány, a gazdaság, a kultúra értékei a város, az ország hírnevét is erősítik. Ezért díjazzák a kiváló művészeket, tudományos kutatókat, kiváló eredménnyel rendelkező intézményeket.

Lya Hubic díjat kaptak: Mihaela Bogdan Drule, a kolozsvári Román Nemzeti Opera rendezője. Yolanda Covacinschi, a Kolozsvári Magyar Opera szopránja. Ciprian Marele, a Jászvásári Nemzeti Opera baritonja. Ionel Voineag, a Bukaresti Nemzeti Opera tenoristája. Octavian Vlaicu, a Temesvári Nemzeti Opera basszusa.

Mecénás díj

A Mecénási díjat- Ioan Sbârciu festőművész alkotását- Ioan Niculae, az ország egyik leggazdagabb embere vehette át.

Alexandru Fărcaş díjat Iulia Merca mezzoszoprán kapta.

Következett: „Natalia Barbu Sota, Petre Geambaşu Show Band” előadása.

Divatbemutató

Cătălin Botezatu divatmágnás legújabb nemzetközileg is bemutatott darabjait- a Ţsarina kollekciót- láthatta a közönség, rendkívül jó tálalásban. Érződött a tengereken túli siker szele. Meg is kapta a Moda Cum Laude díjat. Szerintem méltán.

Ioana Danciu a Miss Transilvania Fashion díjat vehette át. Bianca Finta a Top Model Transilvania Fashion díjjal gazdagodott. Alexandra Hodiş az „Excelenţa în Modeling” díj tulajdonosa lett.

A Díjazottak Gálája

Az Operabál második napját a Díjazottak Gálájának szentelték, melyen Kolozsvár Emblémája (Emblema Clujului) és a Vár szeniorjai (Seniorii Cetăţii) címmel kiemelkedő személyiségeket tüntettek ki.

A Kolozsvár Emblémája érmét vehették át: a Salvamont –Salvaspeo alakulat, a Kolozs megyei csendőrség Bánffyhunyadi részlege, a Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvár Transilvania Állami Filharmónia, „Gheorghe Dima” Zeneakadémia, az EBS cég, a Kolozsvár Aréna, a TIMAF fesztivál rendezői, a Fehér megyei Horea község.

A Vár Szeniorjai (Seniorii Cetăţii) címet és érmét adományozták: dr. Radu Silaghi Dumitrescu egyetemi oktatónak, dr. Alexandru Irimie, dr. Dafin Fior Mureşanu, dr. Ilie Rad professzoroknak, Mircea Opriţă és Ion Mureşan íróknak.

Rendkívül jó kivitelezésben, korszerű grafikával jelent meg a „Cartea Seniorilor Cetăţii” című könyv, melyet Ioan Aurel Pop akadémikus, a BBTE rektora mutatott be.

A mondén rendezvény résztvevői élvezhették mindazt, amit a Kolozsváron rendezett Operabál 2014-ben nyújtani tud.

Amint dr. Mikó Mátyás elmondta, az operabált az ország más városában is „exportálják”. Így meghívást kaptak, hogy Bukarestben és Jászvásáron is szervezzék meg az Operabált.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!