ERDON Helyi hírek

2014.02.19. 12:00

Bartók 44 hegedűduója és forrásai

Az Unitárius Püspökség Dávid Ferenc Imatermében CD bemutatót szervezett a Kolozsvári Rádió és Donát 160 nevű civil szervezet. Bárdos Mária szerkesztő felvezető beszédében kiemelte, hogy a Kolozsvári Rádió feladatának tekinti a művészet népszerűsítését a magyar nyelvű közösség köreiben.

Az Unitárius Püspökség Dávid Ferenc Imatermében CD bemutatót szervezett a Kolozsvári Rádió és Donát 160 nevű civil szervezet. Bárdos Mária szerkesztő felvezető beszédében kiemelte, hogy a Kolozsvári Rádió feladatának tekinti a művészet népszerűsítését a magyar nyelvű közösség köreiben.

Küldetése, hogy kapocs legyen a különböző magyar közösségek között, tudjanak egymásról. A szépszámú közönség egy valóban értéket jelentő CD bemutatón vehetett részt. A CD nemcsak Bartók Béla 44 hegedűduóját, hanem a forrást, az eredeti népdalokat is tartalmazza. Igazi zenei csemegét jelentett Béres Melinda- Márkos Albert hegedűművészek és Bárdos Réka kitűnő népdalénekes előadásában bemutatott válogatás, hegedűduók és népdalok.

Rostás- Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő helyettese elmondása szerint a CD az összefogás és a csapat munkának az eredménye. A CD a rádió archívumában levő felvételeket is tartalmazza, Márkos Albert és Rónai Ádám hegedűjátékát. Ugyanakkor a Béres Melinda és Márkos Albert hegedűjátékának újabb felvételeit is magába foglalja. Bárdos Réka a szlovák szöveg tökéletesebb ejtéséért még nyelvórákat is vett.

A Kolozsvári Rádió szerkesztője, Benkő Judit elmondta, Márkus Albert ötletét valósították meg. A CD felvételeken nem csak Bartók 44 hegedűduója szerepel, hanem a soknemzetiségű forrás is megszólal. Így a hallgató megismerheti a zenei élet fortélyait. A szerkesztő felveti a kérdést: hányszor hallgatták a koncert- teremben a teljes zenei sorozatot? Mint mondta, maga Bartók is azt ajánlotta, hogy a koncerten ne szólaljon meg a teljes sorozat, hanem csak egy-egy válogatás.

A Communitas Alapítvány támogatta a CD kiadását, melynek alelnöke Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója. Szép Gyula fontosnak tartja a Bartók 44 hegedűduója és forrásai CD kiadását, mert az segíti a zenetanárokat, hogy a népdalok mellett a komoly zenét is megszerettessék növendékeikkel.

A neves történelmi helység, akusztikája következtében, kitűnő bemutató teremnek bizonyult, ahol a zenészek az értő közönségnek előadhatták élőben is a CD darabjainak bizonyos részét. Bizonyítván a múlt század első évtizedeiben „megszállott” emberek igyekeztek a tiszta forrásból merítve olyan értékeket rögzíteni, melyek a ma emberéhez is, szólnak.

Bartók Béla 1931-ben írt 44 duó két hegedűre-című sorozatot pedagógiai célzattal. A duók megrendelője Erich Doflein német pedagógus, zenetörténész Hegedűiskolája számára. 1980-ban jelent meg Lampert Vera: Bartók népdal feldolgozásainak forrásjegyzéke-című könyve. Lampert szerint: 1910-től Bartók többnyire csak azokat a dallamokat választotta feldolgozásra, amelyeket hangzó dokumentumokként is ismert. Ezek közé tartoznak a 44 hegedűduót ihlető népdalok is.

A dallam egyetemes nyelvét mindenki megértheti.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!