ERDON Helyi hírek

2014.02.23. 16:05

A papi hivatások nyomában

Nagyvárad- A hétvégén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a váradi Római Katolikus Püspökség ismét megszervezte a Papi hivatások nyomában elnevezésű országos hittanversenyt.

Nagyvárad- A hétvégén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a váradi Római Katolikus Püspökség ismét megszervezte a Papi hivatások nyomában elnevezésű országos hittanversenyt.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (Zalder Éva igazgatónő, Benedek Ramóna hitoktató) és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség (Exc. Böcskei László megyés püspök) által 2006 óta minden esztendőben megszervezett a Papi hivatások nyomában elnevezésű országos hittanverseny célja, hogy a diákok jobban megismerjék a katolikus megújulást szolgáló szerzetesek- idén a jezsuiták és a piaristák, Loyolai Szent Ignác és Kalazanci Szent József- élete, működése által az Istennek szentelt élet értékét, mélységét és szépségét. Ebben az évben az ország tíz római katolikus középiskolájából (Gyulafehérvár, Kolozsvár, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Gyimesfelsőlok, Csíkszereda, Szatmárnémeti, Nagykároly és Nagyvárad) érkezett résztvevők mérték össze tudásukat. A megmérettetés, mint mindig, több részből állt: az elméleti tudásfelmérőn játékos, kreatív, interaktivitást és leleményességet feltételező kvízkérdések hangzottak el, a lelkiség-szellemiség feladatnál a téma kifejtése, a helyesírás és a fogalmazási készség számított, emellett pedig a fiataloknak interjút is kellett készíteniük, illetve szerepjátékokra is sor került.

A díjkiosztó gálaünnepséget szombat este tartották a Püspöki Palota dísztermében. Köszöntőbeszédében Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: azok az egyházi példaképek, akiknek az életéből a versenyzők felkészültek, éleslátásra törekedtek, s ezáltal olyan kimagasló személyiségekké váltak, akik irányt tudtak maradni az utánuk következőknek. Zalder Éva igazgatónő egy ballagásra szánt könyvből idézte azt a mondatot, miszerint fölöttünk az ég, lábunk alatt a föld, bennünk pedig a létra, arra utalva ezzel, hogy a résztvevők számára is az a lehetőség adatott meg, hogy úgymond létrák legyenek. Felszólalt még dr. Gál László gyulafehérvári líceumigazgató, főegyházmegyei főtanfelügyelő-helyettes és Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes is, és elismerő oklevelet kapott Pásztai Ottó, amiért az általa vezetett Premontrei Öregdiákok Egyesülete mindig támogatja a hittanversenyt.

A díjazottak

Dicséretet érdemelt a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum (Ambrus Arnold, Sebestyén Rita és Illyés Bíborka) és a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum (Reizer Szabina, Rozsái Enikő és Daly Attila) csapata. A képzeletbeli dobogó harmadik végére a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai (Hoffmann Anna Boglárka, Semsei Beáta és Szabó Roland) léphettek, „ezüstérmet” érdemeltek a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (Bustya Roland, Ferencz Zsolt és Szabó Mihály Csongor) és a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói (Böjte Csongor, Tompos Renáta és Bartó Tímea), a versenyt pedig a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum fiataljai (Frank Boglárka, Lengyelfi Emőke és Timár Angéla) nyerték.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!