ERDON Helyi hírek

2014.01.10. 13:02

Kétszer fizet, ha Borsról jön

Csak hétfőtől üzemel a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által működtetett Nagyvárad-Bors buszjárat, de máris több panasz fogalmazódott meg vele kapcsolatban.

Csak hétfőtől üzemel a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által működtetett Nagyvárad-Bors buszjárat, de máris több panasz fogalmazódott meg vele kapcsolatban.

Szerkesztőségünkhöz érkeztek panaszok arról, hogy a Bors-Nagyvárad buszjáratra váltott bérlet ára drágább, mint a korábbi szolgáltató által kínált bérlet, ugyanakkor a drágább bérletért cserébe a járat nem viszi be az utasokat a városközpontba, hanem a Dacia és a Decebal utcák kereszteződésében lévő körforgalomban van a végmegállója. Így azok Váradon dolgozó Bors községbeliek, akiknek munkahelye távol esik a Dacia-Decebal kereszteződéstől, kénytelenek kiváltani a városi tömegközlekedési eszközök használatára feljogosító bérletet is, míg a korábbi buszjáratnak köszönhetően, mely a városköpontban tette le az utasokat, a legtöbben megspórolhatták ez utóbbi költséget. „A korábbi járatszolgáltató törvénytelenül működött” – reagált lapunkak Csuzi István, az OTL vezérigazgatója a megfogalmazott panaszokkal kapcsolatban. Az igazgató elmondta, hogy a jogszabályok értelmében a helyközi járatok Nagyváradon csak az erre a célra kijelölt tíz buszmegálló valamelyikében állhatnak meg, ehelyett azonban a különböző cégek törvénytelen módon nem ezekben a megállókban, hanem a központban tették le utasaikat. A Borsról érkező járatok az előírások értelmében csak a Zig-zag tömbháznál és a velencei buszpályaudvaron állhattak volna meg, tette hozzá. Mint mondta az OTL nem tudja, és nem is akarja a törvényeket megszegni, ezért minden helyközi járatnak, így a borsi járatnak is csak az engedélyezett megállókban szabad megállni. Az igazgató hozzátette, hogy a Nagyvárad-Bors buszjárat váradi végmegállója a Dacia és a Decebal utak kereszteződésében lévő körforgalomnál van. „Ennél tovább nem lehet bemenni a városba, mert helyközi járatként ez nem indokolt” - fogalmazott. Az igazgató kijelentette, hogy a járat tekintetében a jövőben lehetnek különböző módosítások, de kizárta annak lehetőségét, hogy a járat a jelenleginél mélyebben bemenjen a város központjába.

Új megállók

Telefonon megkerestük Bátori Gézát, Bors község polgármesterét is, aki elárulta, hogy a polgármesteri hivatalhoz is több, a buszjáratra vonatkozó kérvényt nyújtottak be a polgárok, melyek zöme a megállók helyére vonatkozott. Mint elmondta, ezek közül több igénylés teljesíthetetlen, hiszen például nemzetközi rangú úton nem lehet buszmegállót létesíteni, ugyanis csak ott állhat meg busz, ahol le tud hajtani a nemzetközi útról. Hozzátette, hogy az OTL vezetőségével folytatott megbeszélések nyomán várhatóan három-négy új buszmegálló fog létesülni, és újdonság lesz az, hogy a buszjárat behajt majd a váradi ipari park területére is. Az elöljáró elmondta, hogy korábban is a Dacia-Decebal utak kereszteződésénél állt meg a borsi buszjárat, igaz, voltak reggeli járatok, amelyek a városközponthoz közelebb álltak meg. Mint mondta, a váradi buszmegállók helyének megállapítása a váradi önkormányzat hatáskörébe tartozik, így csak rajtuk múlik az, hogy milyen mélyen engedik be a városba a szóban forgó buszjáratot.

Kombinált bérlet

Bátori Géza megemlítette azt is, hogy a bérletek tekintetében is kedvezményre számíthatnak a borsiak. Ez utóbbi kapcsán további részleteket tudtunk meg Csuzi Istvántól, aki elmondta: jelenleg egy bérlet ára a Nagyvárad-Bors járatra havi hetven lej, és ugyancsak hetven lej a városi tömegközlekedési eszközökre kiváltott havi bérlet ára is. Azonban az OTL kidolgoz egy ún. kombinált bérletet is a Borsra, illetve a Borsról Váradra utazók számára. A kombinált bérlet feljogosítja majd az utast arra, hogy igénybe vegye mind a Nagyvárad-Bors buszjáratot, mind pedig a váradi tömegközlekedési eszközöket, ugyanakkor ennek a kombinált bérletnek az ára olcsóbb lesz, mint a két bérlet árának összege. Jelenleg a külön megváltott két bérletért havi 140 lejt kell fizetni, a kombinált bérlet ára viszont havi 110 lej körüli összeg lesz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!