ERDON Helyi hírek

2013.10.14. 13:55

Japánsztrájk a váradi kórházakban

Piros-sárga-kék karszalagot visel ma (hétfőn) Nagyváradon is az egészségügyi alkalmazottak nagy része. November második felétől általános egészségügyi sztrájk lehet országszerte.

Piros-sárga-kék karszalagot visel ma (hétfőn) Nagyváradon is az egészségügyi alkalmazottak nagy része. November második felétől általános egészségügyi sztrájk lehet országszerte.

A hétfőtől szerdáig tartó japán típusú sztrájk a kórházi alkalmazottakat, fogorvosokat, gyógyszerészeket tömörítő szövetség által kilátásba helyezett tiltakozási akciósorozat első mozzanata. Amennyiben követeléseik nem teljesülnek, november másodikán egy csendes felvonuláson vesznek részt a fővárosban, ennek során a Parlament térről a kormány épületéig mennek el. Ha ez sem hoz változást, november második felétől általános sztrájkot helyeztek kilátásba. Követeléseik: a Nemzeti Bruttó Össztermék legalább hat százaléka jusson az egészségügyre, egy olyan törvény, mely szakmai önállóságot biztosít számukra, specifikus, egészségügyi alkalmazottak számára kidolgozott bérezés, az egészségügyi alkalmazottak méltóságának tiszteletben tartása, gyors és minőségi ellátást biztosító kórházak, továbbá az, hogy az egészségügyi rendszert érintő döntések előtt az illetékesek konzultáljanak a szövetséggel.

Csökkentések

Bihar megyében az egészségügyi alkalmazottak csatlakoztak az országos megmozduláshoz és nagy részük piros-sárga-kék karszalagot viselt. A Gavril Curteanu városi kórház alkalmazottainak ráadásul külön okuk is van a felháborodásra: mint arról az elmúlt héten már beszámoltunk, az egészségügyi intézmény vezetősége több száz alkalmazott veszélyességi pótlékát csökkentené, pénzhiányra hivatkozva. Pénteken egy újabb közgyűlést tartottak a kórházban, melyre ezúttal meghívták az egészségbiztosítási pénztár megyei igazgatóját is. Ovidiu Laurean Pop kórházmenedzser hétfőn kérdésünkre megerősítette: amennyiben nem kapják meg mihamarabb a költségvetés kiegészítésből származó összegeket, minimálisra csökkentik az alkalmazottak veszélyességi pótlékát. Ez nem mindenkit érint, csak azokat, akik változó pótlékot kapnak, a fizetésekből és a fix pótlékokból ugyanis nem vonhatnak le. Szám szerint mintegy 350 alkalmazottról van szó. Amint a kórházmenedzser kifejtette, a szakszervezetnek emiatt nem áll jogában munka konflikutst kezdeményeznie. A csökkentés amúgy két hónapra szól, az étkezési jegyek levonását pedig még a szakszervezeten belül sem támogatta mindenki, fűzte hozzá. „Nem örülünk neki, hogy ezt a döntést kell hoznunk, de pillanatnyilag nem látok más megoldást”. A japán sztrájk első napján egyébként a munka zavartalanul folyt a kórházban, tette hozzá a menedzser.

Viselték

Sorin Crăciun, az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas szakszervezet megyei vezetője elmondta: bár nem mindenki viseli a karszalagot, a tagok egyetértenek az akciósorozattal. Ami pedig a pótlékok levonását illeti: mint mondta, megtalálják majd a módot arra, hogy munkakonfliktust kezdeményezzenek, addig is csatlakoznak az országos megmozdulás sorozathoz. Mint kifejtette, azért is megfelelőbb lenne, ha az étkezési jegyeket vonná le a városi kórház vezetősége, mert az mindenkit egyformán érintene, ráadásul ezeket a szakszervezet harcolta ki az alkalmazottak számára évekkel ezelőtt.

Míg a Gavril Curteanu városi kórházban viszonylag kevesen viselték a sztrájkot jelző karszalagot, a vérközpontban és a Megyei Sürgősségi Klinikán szembetűnő volt a karszalag.

Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője lapunknak elmondta: már máskor is kerültek olyan helyzetbe, hogy ne legyen év végéig biztosítva a kórházak finanszírozása, most pedig még ígéretet is kaptak arra, hogy a költségvetés kiegészítés nyomán megkapják a szükséges pénzt. Jelenleg a szeptemberi összegre van még keret, ezt október folyamán fognak törleszteni. Viszont az tény, tette hozzá, hogy májustól ugyanannyi pénzt többfelé kell elosztaniuk, ugyanis az idei költségvetés életbe lépésétől számítva több kórház tartozik hozzájuk. Mint arról annak idején beszámoltunk, hozzájuk került a CFR kórház, újra elkezdett működni a vaskohsziklási kórház és egy új magánkórház is létesült. Úgy tűnik, mindez leginkább a Gavril Curteanu városi kórházat érintette hátrányosan , ráadásul a megyei kórház több részlege is odaköltözött, viszont az ezek után járó összeg csökkent, mivel a két egészségügyi intézmény nem tartozik ugyanabba a besorolásba.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!