ERDON Helyi hírek

2013.09.04. 10:18

Esélyt adni

A 2007-ben megalakult „Paşi Înainte” Egyesület olyan munkacsoportot hozott létre, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás- zavarban (ADHD) szenvedő gyermekek számára pszichológiai tanácsadást, és kezelést nyújthat.

A 2007-ben megalakult „Paşi Înainte” Egyesület olyan munkacsoportot hozott létre, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás- zavarban (ADHD) szenvedő gyermekek számára pszichológiai tanácsadást, és kezelést nyújthat.

Sajtótájékoztatójukra, melyet a kolozsvári városháza Üvegtermében tartottak, Emil Boc-ot is meghívták, aki vállalta a felvezető szerepet. A polgármester elmondta, ez az akció fontosságából kifolyólag nem csak a városnak, hanem az egész országnak is fontos lehet. Az önkormányzat 4000 lejjel támogatja a „Paşi Înainte” munkacsoportot, melynek a vezetője Andreea van Peer klinikai pszichológus. Szerinte ez a nem elhanyagolandó magatartás nagyon megnehezíti azok életét, akik ebben a nehezen kezelhető betegségben szenvednek. Ezért hozták létre az Attention deficit hyperactivity disorder, vagyis ADHD) szenvedő gyermekek kezelésére szakosodott munkacsoportot Kolozsváron. A Megyei Tanfelügyelőséggel, a Közegészségügyi igazgatósággal, a Városházával, Orvosi és szociális gondozók szervezetével, Pszichiátriai Gyermek klinika, és a Gyermek gondozó klinika szakembereinek a bevonásával próbálnák megoldani ezt a problémát. Tehát minden olyan szervezethez, intézményhez fordulnak, ahonnan valamilyen támogatást kaphatnának.

A hivatalos statisztikák szerint 2012 első felében, Kolozs megyében, 300 ADHD- ban szenvedő kiskorút diagnosztizáltak. A Mentális Egészség Országos Központjának felmérése szerint 220 ezerre becsülik a figyelemhiányos, hiperaktivitás- zavarral diagnosztizált óvodáskorúak számát. Andreea van Peer szerint jóval többen, vannak. Röviden összefoglalta, miként viselkedik a figyelemhiányos-zavarral küzdő gyermek, hogyan látja a környezete: „Az ADHD-s gyermekeket gyakran szemtelennek tekintik, figyelmetlennek, vagy egyszerűen neveletlennek, anélkül, hogy tudnák, csupán másképp működik az agyuk.” Fontos a tünetek korai felismerése. Az ADHD-s gyermeket a hiperaktivitás, impulzivitás, gyakran koordinációs nehézségek jellemzik. Gyakori tünet az ellenállás az elvárásokkal szemben. Emocionális nehézségek is megjelenhetnek.

Beszéltek arról, miként lehetne megváltoztatni az ADHD-s betegségben szenvedő gyermekekkel kapcsolatos felfogást, másrészt a szülőkkel való jobb együttműködést megvalósítani.

Szórólapot osztanának ki az iskolákban, melyek felvilágosítást adnának a helyes kezelés módjáról. A figyelemzavaros gyermekeket társaik legtöbbször akadályként kezelik, kiközösítik őket, eltávolodnak tőlük, ahelyett, hogy megfelelő kezelést kapnának.

Dorina Duma, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint, a szülők restellik, hogy gyermekük speciális nevelést igényel, és még maguknak sem hajlandók beismerni a kezelés szükségességét.

Szerinte az ADHD-s gyermek kezelése multidiszciplináris, a szociális segítségnyújtást ötvözi az orvosi kezeléssel.

Călin Lazăr, a Kolozsvári Gyermeksürgősség orvos-igazgatója csak első lépésnek tekinti a munkacsoport létrehozását. Kiemelte, hogy habár a gyermekek komoly beilleszkedési problémákkal küszködnek, a szülők nem látják be, visszautasítják a pszichológiai tanácsadást. „Meggyőződésem, hogy a szakemberek jó munkát fognak végezni, de sokkal több ilyen csapatra lenne szükség a jelenlegi helyzet enyhítéséhez”.

A Janssen gyógyszer forgalmazó társaság elvállalná a gyógyszerek beszerzését és forgalmazását.

A gyakorlat azt mutatja, hogy szülőkre és tanszemélyzetre hárul az ADHD-s gyermekekkel kapcsolatos foglalkozás.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!