ERDON Helyi hírek

2013.07.25. 15:03

Újdonságok a megyei kórházban

Bihar megye - Egy nálunk újnak számító orvosi eljárásról, az orvosok továbbképzési lehetőségeiről, a szülészet felújításának menetéről számoltak be egyebek mellett a megyei kórház képviselői csütörtökön.

Bihar megye - Egy nálunk újnak számító orvosi eljárásról, az orvosok továbbképzési lehetőségeiről, a szülészet felújításának menetéről számoltak be egyebek mellett a megyei kórház képviselői csütörtökön.

Dr. Cipiran Brisc, a Megyei Sürgősségi Klinika gasztroenterológiai osztályának főorvosa elmondta: mostanáig Temesvárra küldték azokat a betegeket, akiknek erre volt szükségük, egy héttel ezelőtt azonban két páciensen is sikeresen hajtottak végre egy olyan, endoszkóppal történő gasztroenterológiai beavatkozást, mely többek között a Parkinson kórban szenvedők számára nyújt segítséget. A gasztrosztóma által ugyanis a specifikus gyógyszereket egyenesen a bélrendszerbe tudják juttatni, így a kezelés sokkal hatékonyabbá válik. Nem egy drága beavatkozás és a Parkinson kór súlyos formáiban szenvedő betegeknek nagy segítség, jelentős javulás állhat be állapotukba. Más haszna is lehet a beavatkozásnak – például olyan esetekben, amikor a természetes úton történő táplálkozás nem lehetséges.

Elit klinika

Dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser kifejtette: a megyei kórház egyre inkább az ország elit klinikáinak egyikeként van számon tartva, bizonyíték erre az is, hogy egyike annak az öt kórháznak, amely részt vesz az agyvérzés trombolízissel történő kezelésére vonatkozó országos programban. Más kórházak nem szívesen ismerik el, hogy először Nagyváradon végeztek trombolízist – ez egyébként egy különösen hatékony módszer, melynek köszönhetően a páciensek nagymértékben helyrejöhetnek az agyvérzést követően. Tavaly óta mintegy ötven páciens esetében alkalmazták ezt.

A Megyei Kórház orvosainak külföldi szakértők vezetésével történő továbbképzésre lesz lehetőségük, hangzott el. Egy pensacolai klinika szíriai származású kardiológusának köszönhetően a közeljövőben szívsebészeti továbbképzésben részesülhetnek a kórház orvosai, s az egyhetes kurzus elvégzői közül a legjobbak egy hat hónapos amerikai továbbképzésen vehetnek részt. Az atlantai Emory Egyetem klinikájának közreműködésével pedig az ideggyógyászati és a sürgősségi beavatkozások terén szerezhetnek tapasztalatot a Megyei Kórház orvosai, s közülük is lesznek majd páran, akik amerikai továbbképzésen vesznek részt.

Felszerelések

Szó esett arról, hogy a város, illetve a minisztérium támogatásával több fontos felszereléssel gazdagodott a kórház. Két hét múlva működni fog a mágneses magrezonancia készülék, jelenleg két működő CT-vel rendelkezik a kórház, továbbá digitális radiológiai készülékkel, mely három percen belül továbbítja a vizsgálat eredményét a sürgősségre. További két digitális Röntgen-készüléket is be fognak szerezni. Befejeződött a Viva Anima program, melyen belül angiográfot szereztek be és intenzív terápiás részlegeket létesítettek a szívbetegek számára, de azt követően fogják majd ezt felavatni (a tervek sezrint augusztus 15-én), miután sikerül a szívkoszorúér betegek intenzív terápiás osztályát is odaköltöztetni, továbbá egy másik angiográfot is működésbe helyeznek. Mindkét készülék ugyanott kap majd helyet és az újdonság az, hogy neurológiai beavatkozásokra is használják majd ezeket.

Felújítás

Orvosi állásokat fog meghirdetni a Megyei Kórház: idegsebészekre, orrfülgégészekre és neonatológusokra van szükség, tudtuk meg. Egy éves erőfeszítés előzte meg azt, hogy két héttel ezelőtt a kórház megkapta az ISO tanúsítványt, mely nagyon fontos a kórház működési engedélyének és akkreditálásának szempontjából, tudtuk meg. Arról is beszámolt a kórházmenedzser: a Bihar megyei Sürgősségi Klinika is egyike azon tíz hazai egészségügyi intézménynek, melyben kísérleti jelleggel bevezetik az egészségügyi alkalmazottak differenciált bérezését. Részleteket minderről még nem tudni, de Carp doktor szerint ez a módszer hozzájárul majd ahhoz, hogy a jó doktorok ne vándoroljanak ki, viszont menjenek el azok, akik nem hasznosak a kórház számára.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika felújításáról is szó esett: a munkálatok augusztus végéig kellett volna befejeződjenek, azonban a szükséges összegek késnek, ezért úgy döntöttek, hogy az alagsor és a II. emelet egy részének felújítását egyelőre halasztják, de remélhetőleg az országos költségvetés kiegészítésből ezekre is jut majd pénz. Június végéig 4,5 millió RON értékű munkálatok történtek, de januárig mindössze egymillió RON-t kaptak meg. Az említett kivételektől eltekintve egyébként az újabbik épület felújítása befejeződött, a jelenlévők meg is tekinthették a korszerű és teljesen új kórtermeket, melyek egy részét már átadták, egy részében pedig holnaptól fogadják a pácienseket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!