ERDON Helyi hírek

2013.07.28. 18:48

Segítség a szoptató anyukáknak

Miért fontos a szoptatás és mi a család szerepe ilyenkor – többek között erről volt szó a La Leche Liga nagyváradi tagjai által szervezett, kellemes hangulatú szombati beszélgetésen.

Miért fontos a szoptatás és mi a család szerepe ilyenkor – többek között erről volt szó a La Leche Liga nagyváradi tagjai által szervezett, kellemes hangulatú szombati beszélgetésen.

Immár negyedik éve csatlakoznak a Szoptatás Világhetének megünnepléséhez, tudtuk meg. Az elmúlt alkalmakkor volt többek között szabadtéri séta és beszélgetés szülész-nőgyógyásszal és immunológussal, az idén pedig kötetlen beszélgetést szerveztek a nagyváradi Moszkva Gardenben s, a téma pedig ezúttal az volt, hogy a család hogyan segíthet a szoptató anyukának.

Bruncsák Anna szoptatási tanácsadótól, a La Leche Liga nagyváradi tagjától megtudtuk: a szoptató anyuka nagyon magára lenne utalva segítség nélkül, és fontos, hogy a család valóban azt nyújtsa neki, amire szüksége van, hallgassák meg, hogy ő mit szeretne.

Nem kell feladni

A szoptatásról magáról pedig fontos tudni, hogy egyáltalán nem magától értetődő és nem is akarat kérdése. Az anyukák pedig gyakorta nem kapják meg a szükséges információkat erről, mivel a családban sem tudják ezeket, hiszen gyakorta a mi anyukáink sem szoptattak. Az Egészségügyi Világszervezet sok időt és pénzt szánt arra, hogy kutatásokkal döntse meg a szoptatással kapcsolatos tévhiteket és ezzel egyidejűleg eljuttassa a szükséges információkat az anyukákhoz. Bár a tudomány mai állása szerint az anyatej tökéletes táplálék a kisbabának, sok édesanya pótlást ad vagy teljesen feladja a szoptatást az első hat héten belül, mivel nem kapja meg a szükséges segítséget ahhoz, hogy kezelje a felmerülő nehézségeket. Hagyományosan a család idősebb nőtagjai támogatták az anyát, azonban a városiasodás megszakította ezeket a hagyományokat. Ezért fontos, hogy legyen egy hely, ahol az anyuka megoszthatja tapasztalatait és segítséget kaphat – tudtuk meg.

Összejövetelek

A Bruncsák Anna és Kovács Katalin szoptatási tanácsadók által vezetett beszélgetés első része során a jelenlévők bemutatkoztak, később elmondták a szoptatással kapcsolatos tapasztalataikat. Szó esett az elválasztás menetéről és az ezzel kapcsolatos nehézségekről, továbbá felmerült az internetes kapcsolattartás szerepe is. Mint megtudtuk, az LLL itteni tevékenysége már érezteti hatását, ez abban is látszik, hogy az anyukák az internetes közösségi oldalakon milyen tanácsokat adnak egymásnak. A nyári szünetet követően a nagyváradi LLL minden hónap utolsó keddjén, délelőtt 10 órától tartja csoporttalálkozóit a Kanonok sor 13. sz. alatt, ahol édesanyák és leendő édesanyák beszélgethetnek, oszthatják meg tapasztalataikat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!