ERDON Helyi hírek

2013.07.07. 18:00

A hőenergia és az öregdiákok

Nagyvárad- Csütörtökön a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi találkozójukat tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai.

Nagyvárad- Csütörtökön a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi találkozójukat tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai.

A megjelenteket szokás szerint Pásztai Ottó egyesületi elnök köszöntötte, majd dr. Bondor Károly professzor tartott előadást Geotermális hőenergiával működő villamos generátorok címmel, melynek keretében először röviden beszélt a különböző energiaforrásokról, majd kitért arra, hogy mi vezetett az új, 100 wattot előállítani képes, az értekezés végén fotó segítségével bemutatott kísérleti berendezés elkészítéséhez.

Hangsúlyozta, hogy mindez a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg a váradi és a debreceni egyetemek összefogásában, és rajta kívül Monica Costea projektmenedzser, valamint Cornelia Gordan, Mircea Gordan, Ovidiu Neamţu, Tar Károly és Liviu Pop voltak a csapat tagjai. A két egyetemi központban már régóta léteztek kutatások az elektromos energia előállítására, geotermális energiából (a Nagyváradi Egyetem 1985 óta működik a Nemzeti Geotermális Kutatási Központ), illetve szélenergiából a Debreceni Egyetemen. Az első kutatási központ megalakulását Teodor Maghiar, míg a másodikét Tar Károly vezette, és a két centrumot Lovas István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapcsolta össze. Ismerve a közös tudományos érdeklődési területet az elektromos energia előállítása területén, 2008-ban a két központ közösen pályázott sikerrel az uniós kiíráson a Hozzájárulások a regenerábilis energiaforrások hatékony felhasználására Bihar és Hajdú-Bihar megyékben című tervvel, mely hasznosítani akarja a két egyetem kutatóinak tapasztalatait, és folytatni a gyümölcsöző együttműködést a regenerábilis energia források (szél-, geotermális-, bio- és fényenergia) hasznosítása terén.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!