ERDON Helyi hírek

2013.06.19. 15:18

Régizene a Rhédey-kertben

<p>A Musica Profana régizenei együttes 1987-ben alakult, 16–18. századi zenét játszik korhű hangszereken.</p>

A Musica Profana régizenei együttes 1987-ben alakult, 16–18. századi zenét játszik korhű hangszereken. A zenekar a kilencvenes évek legelején kezdett hanghordozókat kiadni, akkor még a kor angol énekes és hangszeres zenéje felé kacsintgattak, de már eleinte is szerepeltek a repertoárjukon az európai udvari muzsika érdekességei és a barokk nagymesterek művei mellett olyan hazai darabok, mint Balassi Bálint zenével kísért versei, a Vietoris kódex anyaga, a Lőcsei tabulatúra dalai, táncai vagy a Kájoni kódex dallamai.

Az együttes tagjai szaktudásukat nemzetközi szaktekintélyek kurzusain tökéletesítették. Neves magyar és külföldi együttesekkel és szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint-Donat Bach-Festival, Tours, Varsói Opera, Radovljicai Régi Zene Fesztivál, Csíkszeredai Régi Zene Fesztivál stb.). Az együttes rendszeresen hallható Magyarországon és külföldön. Elismerő kritikákat kapott számos hazai és külföldi napilaptól és zenei szakfolyóirattól. 

A Musica Profana a Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok keretében – a főzőversennyel egy időben – június 29-én, szombaton 10:30-tól lép színpadra a Rhédey-kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!