ERDON Helyi hírek

2013.05.12. 20:21

Weöres Sándor Emlékverseny a Pedában

Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékeztek a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnáziumban, közismertebb nevén Pedában.

Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékeztek a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnáziumban, közismertebb nevén Pedában.

A kis létszámú magyar közösség összefogásából szavalóverseny és rövid, de színvonalas műsor született. Közel hetven gyermeket neveztek be felkészítő pedagógusaik a megye több tanintézményéből, akik egy szabadon választott Weöres-verssel készültek a megmérettetésre. Külön kategóriában illusztrációkat is készíthettek a gyerekek. A műsorban főként megzenésített Weöres Sándor, József Attila, Kányádi Sándor versek hangzottak el. A szavalóverseny hét kategóriában, párhuzamos időben zajlott, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki elmondhatta kedvenc versét a költőtől. A zsűrit magyartanárok, tanítóképzős egyetemisták és a líceum végzős diákjai alkották.

Különleges költői világ

A főszervező, Nagy Enikő magyartanár a kicsik és a nagyok által egyaránt kedvelt, különleges költői világot szerette volna megidézni. Ezen kívül nem titkolt szándéka volt a verseny szervezésével az iskola népszerűsítése, az óvodapedagógusi-tanítói szak megismertetése a diákokkal, szülőkkel. Kósa Andrea aligazgató támogatta a kezdeményezést, és kiemelte az összefogás, a közösségépítés fontosságát: odafigyel arra, hogy a négy magyar osztály szinte minden tevékenységet közösen szervezzen. A diákok mellett a maroknyi magyar tanári közösség is összefogott. Ezúton köszönik a támogatást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, a Caritas Catolicának, a Királyhágómelléki Református Egyháznak, a szülői közösségnek, és azoknak a cégeknek, akiknek köszönhetően a diákok értékes jutalmakkal távozhattak. Az iskola várja a VIII. osztályt végző magyar diákok jelentkezését. Az alkalmassági próbák május 30-án és június elsején lesznek a tanintézményben, és rajzból, tornából, énekből és kommunikációból állnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!