ERDON Helyi hírek

2013.04.25. 15:12

Folytatódik a Tulipán Kaláka

Nagyvárad- Idén folytatódik az RMDSZ Bihar megyei szervezete által kezdeményezett Tulipán Kaláka- jelentették be közös sajtótájékoztatójukon Borsi Lóránt egyesületi elnök és Szabó Ödön ötletgazda.

Nagyvárad- Idén folytatódik az RMDSZ Bihar megyei szervezete által kezdeményezett Tulipán Kaláka- jelentették be közös sajtótájékoztatójukon Borsi Lóránt egyesületi elnök és Szabó Ödön ötletgazda.

 

A csütörtök délután zajlott sajtótájékoztatón Borsi Lóránt, a Tulipán Kaláka Egyesület elnöke kifejtette, hogy a tavaly indított, mozgalommá vált kaláka közel 3 ezer embert mobilizált, akik vállalták, hogy két kezű munkájukkal, nem sajnálva rá az idejüket, szebbé teszik a környezetüket. Múlt ősszel 45 ilyen akcióra kerül sor, a most megjelentetett „...a folytatás” című kiadvány ezeket dokumentálja, illetve illusztrálja képekkel. Hangsúlyozta: idén folytatódik a kezdeményezés- jelentkezni a 0747/50.89.25 telefonszámon lehet-, melybe magánszemélyek, önkormányzatok, egyházközségek, intézmények egyaránt bekapcsolódtak eddig, nagy elszántsággal, lendülettel és lelkesedéssel. Úgy fogalmazott: a kaláka régi hagyomány, megtiszteltetést jelentett benne részt venni, a családok a legügyesebb, legtalpraesettebb tagjaikat küldték el, arra gondolva, hogy később nekik is jól jön majd a segítség. Tudták, hogy bármely munka formál, előbbre viszi a társadalmat. Az együttlétek szeretetvendégséggel zárultak, így nemcsak munkaközösségek alakultak, tette hozzá a főszervező.

Szolidaritás

Az ötletgazda Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: sokan nagy revelációnak tartják a mostanság divatos önkéntességet, holott a sokkal régebb óta létező kaláka is egyenértékű ezzel. A helyi lakosok segítettek egymásnak házat építeni, begyűjteni a terményt. Sajnos azonban a mindenkori rendszerek ráragasztottak különböző elnevezéseket, például a közmunkát is más célokra használták. „A belső közösségi szolidaritásra napjainkban is van igény, csak meg kell teremteni rá a lehetőséget, hogy ez kifejeződjék, hiszen a kaláka azt is üzeni, hogy nincs kizárva senki, minden korosztály hasznos lehet valamiben, tehet valamit a környezetéért, és büszke lehet a munkájára”, mondta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!