ERDON Helyi hírek

2013.04.25. 13:00

15. TRÈS COURTS – a nagyváradi program

Április 26–28. között szervezik meg a 15. TRÈS COURTS – NAGYON RÖVID FILMEK FESZTIVÁLJÁT. Nagyváradi szervezők: Metrion Egyesület és Partiumi Magyar Művelődési Céh. A nagyváradi programot közöljük.

Április 26–28. között szervezik meg a 15. TRÈS COURTS – NAGYON RÖVID FILMEK FESZTIVÁLJÁT. Nagyváradi szervezők: Metrion Egyesület és Partiumi Magyar Művelődési Céh. A nagyváradi programot közöljük.

 

Április 26. (péntek)

19 óra – NEMZETKÖZI VÁLOGATÁS (1. rész)

Több mint 2000 filmből lett kiválogatva az a 45 rövidfilm, amely 15 országot képvisel. Jelen van Németországtól kezdődően Ausztráliáig, Angliától Indonéziáig még számos ország: Dánia, Irán, Japán, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország. Az idei évrre érvényes újdonság a dél-amerikai országok megjelenése (Brazília, Chile, Kolumbia). Az idei év történetei gyakran foglalkoznak a szerelmi történetekkel és a szakításokkal és felváltva nevettetik és ríkatják meg a nézőt.

A nemzetközi zsűri elnöke a dán származású francia producer, Marianne Slot, aki Lars von Trier Hullámtörés és Melankólia című filmjeinek volt a producere. Társa még Aïssa Maïga színésznő, aki Michel Gondry Tajtékos napok című filmjében játszik, valamint Aya hangját adja az Aya de Yopougonban; Jacky Beck, a luxemburgi Utopia nevű mozihálózat felelőse; Rokhaya Diallo, újság- és esszéíró (Canal+, LCP, Itélé), Laura Tenoudji, újságírónő (France2 - Télématin) és Philippe Germain, az Agence du Court képviselője.

A nemzetközi zsűri három díjat fog átadni 2013. május 3-án, este 8 órától Párizsban a Forum des Imagesban: Fődíj, Animációs díj és az Eredetiség díja.

A fesztivál összes nézője az összes résztvevő országból közösen fogja megszavazni a Nemzetközi Közönségdíjat, ami 2013 május 11-én lesz bejelentve.

20 óra – PAROLES DE FEMMES VÁLOGATÁS

A Très Courts versenyt szervez a nők életkörülményeiről szóló filmeknek A Női Jogok Minisztériumának támogatásával. Idén először a Női jogok díját egy női testület fogja megítélni és 2013. május 4-én este 8 órakor jelentik be a győztest a párizsi Forum des Imagesban.

Április 27. (szombat)

15 óra – NEMZETKÖZI VÁLOGATÁS (2. rész)

16 óra – Családi válogatás (Sélection familiale)

Április 28. (vasárnap)

19 óra – A ROMÁNIAI «AROUND THE TRÈS COURTS» VÁLOGATÁS

A Romániai Francia Intézet 2007 óta szervezi meg a fesztivál keretein belül a romániai nagyon rövid filmek versenyét, hogy ezáltal támogassa és segítse a helyi filmgyártást. Idén a verseny meghirdetésére nyomán 100 film érkezett az ország különböző pontjairól. A romániai zsűri megnézte az összes filmet és kiválasztott 22 nagyon rövid filmet, amelyek bemutatásra kerülnek az összes romániai városban, ahol megrendezésre kerül a fesztivál és Kisinyovban, Moldva Köztársaságban. A filmek minősége és a számos nevezett animációs film hatására idén úgy döntött a zsűri, hogy külön animációs díjat fog megítélni.  A romániai közönség szavazhat a kedvenc romániai filmre is, nemcsak a nemzetközi közönségdíj-jelöltekre. A helyi szavazatok határozzák meg a „Romániai közönségdíj”-at.

A romániai zsűri két díjról dönt: Fődíj és Animációs díj; ezek április 27-én lesznek meghirdetve Kolozsvárt.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete díjazni fogja azt a romániai filmet, amely a legjobban képviseli a frankofóniát és annak értékeit. Ez a díj április 27-én lesz meghirdetve Kolozsvárt.

A romániai közönség szavazata dönti el, hogy ki lesz a Romániai Közönségdíj nyertese. Az eredmény 2013. május 11-én lesz bejelentve.

20 óra – NEMZETKÖZI VÁLOGATÁS (1. rész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!