ERDON Helyi hírek

2013.02.10. 15:15

Visszatérés a láthatatlan törvényekhez

Nagyvárad - A Hellinger családterápia módszeréről tudhattak meg többet mindazok, akik részt vettek péntek délután Keresztes Katinka magyarországi terapeuta előadásán, az Ady Endre líceumban.

Nagyvárad - A Hellinger családterápia módszeréről tudhattak meg többet mindazok, akik részt vettek péntek délután Keresztes Katinka magyarországi terapeuta előadásán, az Ady Endre líceumban.

Második alkalomal kapott meghívást Váradra, s mint mondta, minden alkalommal az az érzése, mintha haza jönne, mivel többszáz éves családi gyökerei Várad-környékiek, s az erdélyi ételek, népdalok meghatározóak számára. Keresztes Katinka jelenleg Pesten él és dolgozik, mint Hellinger-terapeuta. Szülei rábeszélésére más pályán indult el, PR-felelősként dolgozott; bár felső vezetői szintig jutott el, úgy érezte, élete üres, mert nem azt végzi, amire hivatott.

Szellemi mező

Az előadás első részében Bert Hellingerről és az általa kidolgozott terápia alapelveiről szólt. Az 1920-ban született jezsuita pap a zuluk földjén tapasztalta meg azt, hogy ha valakinek rosszul ment sora, a törzs sámánja összehívta az illető családját és minden alkalommal kiderült, hogy a család egy másik tagja valami rosszat szenvedett el. Ha sikerült orvosolni a családtag baját, emberünk szintén meggyógyult. A későbbiek során többek között ennek alapján dolgozta ki a terápiát, amelyet családállításnak nevezett, s melynek működését egy szellemi mezővel magyarázta, amely sérülhet, és amelynek helyreállítására kívülről jövő szellemi impulzusra van szüksége.

Alapelvek

Amint a előadás során elhangzott, senki nem ússza meg sebek nélkül és a szavakkal ejtett sebek mélyebb fájdalmat tudnak okozni a fizikai visszaéléseknél. Ezeknek a történeteknek az esszenciáját a lelkünkben őrizzük, ahol nincs idő. A gyógyulásunkhoz fontos visszatérni a lélek láthatatlan törvényeihez. Az egyik alapelv, ami egyébként a világ összes vallásában meg van fogalmazva, az, hogy tisztelnünk kell szüleinket – akkor is, ha úgy érezzük, komoly okunk van rá, hogy ne így viszonyuljunk hozájuk. Ez azonal gyógyító hullámokat indít el bennünk. „Hagyd abba az ítélkeést édesanyáddal és édesapáddal szemben. Engedd el az ítéletet, a bírálatot, a jogos elvárásokat” – mondta Keresztes Katinka.

Megbocsátás

Szó esett még többbek között a „száz majom elvéről”, a szív ősi igazságáról, és nem utolsó sorban a drogokról és az alkoholról, a függőség okairól és a gyógyulás felé vezető útról, továbbá a családállítás módszeréről. Végül gyógyító állításokat osztott meg a terapeuta a jelenlévőkkel. Néhány ezek közül: Nincs szükségem tökéletességre. Elkezdek megbocsátani a szívemnek, hogy voltak pillanatok, amikor cserbenhagytam. Én, aki vagyok, szerethető vagyok újra. A előadást követő napon a terapeuta csoportfoglalkozást, családállítást tartott a igénylőknek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!