ERDON Helyi hírek

2013.02.20. 13:12

Információk a méhnyakrák szűrésről

A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) rendszerezte a háziorvosok számát, akik szerződést kötöttek a megyében megtalálható két szűrőhálózat egyikével.

A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) rendszerezte a háziorvosok számát, akik szerződést kötöttek a megyében megtalálható két szűrőhálózat egyikével.

Bihar megyében a Megyei Kórház, valamint a Pelican kórház tette meg a szükséges lépéseket a program lebonyolításához, ez a két intézmény vette fel a kapcsolatot a háziorvosokkal és rendelkezik nőgyógyászati rendelővel és megfelelő laboratóriummal. Az értékelésből kiderül, hogy a megyében 50 olyan település van, ahol mindegyik háziorvosi rendelő szerződést kötött az egyik kórházzal: Élesd, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh, Bályok, Érbogyoszló, Kerpenyéd, Cséfa, Illye, Körösgyéres, Sólyomkővár, Paptamási, Bondoraszó, Biharkaba, Feketekápolna, Kiskopács, Tisztásfalva, Dragánfalva, Gyapjú, Belényesírtás, Biharpoklos, Rény, Esküllő, Keményfok, Bors, Tataros, Bontesd, Felsőmezős, Pusztahollód, Alsólugas, Biharlonka, Szászfalva, Robogány, Magyarremete, Biharfélegyháza, Szombatság, Tóti, Cécke, Tulka, Rév, Hegyközcsatár, Nagyürögd, Biharrósa, Biharszentandrás, Belényesújlak, Nagybáród, Szalárd, Vársonkolyos, Mezőtelegd, Bihardiószeg. Mindegyik fentebb említett településen egy-négy háziorvosi rendelő működik, amelyek 25-64 év közötti női pácienseik jelentkezhetnek az ingyenes méhnyakrák szűrésre, tájékoztatásra.

Nincs szerződés

Az előző helyzettel ellentétben találtak olyan településeket is, amelyekben egyetlen családorvosi rendelő sincs kapcsolatban a két szűrőhálózat egyikével: Érábrány, Vedresábrány, Tasnádbajom, Csarnóháza, Kiskereki, Berettyócsohaj, Alsókocsoba, Alsóbiharkristyór, Érkörtvélyes, Felsőderna, Drágcséke. Várasfenes, Biharhosszúaszó, Miklóírtás, Mezőszakadát, Oláhszentmiklós, Alsótótfalu, Érsemjén, Sólyom, Hagymádfalva, Berettyószéplak, Köröstárkány, Értarcsa, Tenke, Vizesgyán, Vércsorog, Érszőllős. Lehetséges, hogy a fentebb említett települések háziorvosainak egy részénél a kapcsolatfelvétel folyamatban van. A többi Bihar megyei településen, városokban a tájékoztató és szűrőprogramban résztvevő háziorvosok aránya 27,27 és 84.21 százalék között mozog, Nagyváradon ez a szám 84,21 százalék. A közegészségügyi igazgatóság ajánlja a programhoz még nem csatlakozó háziorvosoknak, hogy jelentkezzenek a két kórház egyikénél, hogy minél hamarabb elkezdődjön a rendszerbe való felvételük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!